петък, 27 ноември 2009 г.

7лв/час, за да те охранява полицай

Преди седмица гръмна скандалът с районния кмет на "Овча Купел" - Пламен Йорданов.
Накратко общинският служител беше набеден, че е използвал служители от МВР за охрана на частно си парти в прочутия с мафиотските си клиенти ресторант Монтерей.


Снимка: Антон Попов


За мен има три потресаващи факта в празнуването рождения ден на кмета:
1) Пламен Йорданов започнал запоя още в работно време (едва в 11 часа).
2) Според него било напълно нормално, когато кмет празнува, да му бъде осигурявана охрана от МВР.
3) Оказа се, че има процедура , по която всеки гражданин може да наеме патрулка срещу 7лв/ час и да затвори произволна улица срещу 160лв/час.

В крайна сметка след намесата на медиите и привличането на общественото внимание към казуса, Пламен Йорданов ще бъде .... не уволнен, разбира се - г-н кмета ще бъде задължен да плати по 7лв/ час за присъствалите патрулки.


Ето още малко инфо за пременения в ГЕРБ-аджийски цвят кмет.

-------
Допълнителни бележки по казуса:
Току що попаднах на следната статия, в която се цитира как министър Цветан Цветанов бил сигурен, че скандалният кмет ще си вземе "морална поука" от случилото се.

Хах, да... сигурно поводът за това негово убеждение е изказването на кмета, че нямало нищо нередно в това да се затварят улици и да се отцепват райони, когато някой от богоизбраните празнува.

сряда, 25 ноември 2009 г.

Няма лъжа, няма измама!

Получих отговор от Great Wall Motor Company във връзка с моето запитване, в което накратко обясняват, че наистина възнамеряват да открият филиал в България.

Така че, няма лъжа в думите на г-н Гриша Ганчев или тя поне не е свързана със строителството на автомобилния завод в България.

Ще наблюдавам с интерес и надежда развитието по този въпрос.

вторник, 24 ноември 2009 г.

Голямото недоразумение или голяма измама

Четейки новините в обедната си почивка, днес попаднах на следната интересна статия:
Производството на китайски автомобили в Ловеч започва в края на 2010 г.
Повече от година се говори за тази мистериозна компания, която щяла да завладява европейския автомобилен пазар, изграждайки завод в непосредствена близост до сърцето на континента. Още в самото начало подходих с типичния за себе си скептицизъм вземайки предвид факта, че средната работна заплата в Китай е значително по-ниска от тази в България, което би довело до сериозно повишаване стойността на изработеното в Ловеч и джиповете по 13 000лв някак си ми изглеждаха нереални.(За сравнение китайски шофьор в градски транспорт взима по 160лв на месец)
При това прословутата трудолюбивост на българина някак си би загубила своя цвят и актуалност, ако бъде сравнена с тази на тихия китайски работник.

Но аз все пак не съм икономически експерт и моето мнение няма висока икономическа стойност. Затова реших да погледна поне как изглеждат тези джипове за 13 000лв :)


Снимка: Money.bg

Но за мое удивление на сайта на Great Wall Motor Company попаднах на следната декларация от ръководството на компанията:
Драги потребители,

Напоследък получаваме мейли, в които се споменава за наши филиали в чужбина и за икономическа дейност в Африка и Европа. Тези нелегални офиси грубо нарушават нашите интелектуални права и запазена марка.

Great Wall Motor Company заявява, че към днешна дата има само 3 международни филиала - в Средния Изток, в Русия и в Куба. И също така никога не сме планирали каквито и да било други наши офиси.
Моля, ако имате информация за други нарушители, които изкарват печалба, ползвайки нашето име, да се свържете с нас.


Дали вестите, идващи от Гриша Ганчев са просто едно голямо недоразумение или голяма измама, това ще разберем след като получа отговор от GWM.

Ето го и отговорът.

понеделник, 9 ноември 2009 г.

Глобиха Рабех с 4000лв за побой

Снимка: БГНЕС

Днес Софийски районен съд призна за виновен футболиста на Левски - Юсеф Рабех, по обвинения в побой над таксиметров шофьор. Наказанието за Рабех е да заплати глоба от 4000лв + разноските по делото, които са на стойност 110лв.
Скандалният Рабех стана известен с поредицата си пиянски прояви в Студентски град, 3 от които завършили с пиянски катастрофи из софийските улици.
(Ноември, февруари и август ) За щастие нито една от катастрофите не завърши с фатален край.

Шофьорските правомощия на Рабех бяха отнети едва след втория случай през февруари, когато беше осъден и условно на 4 месеца. Все пак това не го спря отново да се качи на автомобил и то по-пиян и от предните вечери.

За сравнение наказанието за сходен случай с английския футболист, който удари жена в Лондонски бар, бе година и половина ефективен затвор. Футболистът, играещ в престижния премиершип, беше моментално изгонен от отбора си и вкаран в затвора за 18 месеца.


Снимка: guardian.co.uk

Наш юнак Юсеф за побой беше наказан да плати 4110лв.

Все още се чака решение по едно от делата - третото му пиянско шофиране от август месец. Ако не го вкарат в затвора, то нищо чудно в скоро време друг футболист от А група да премаже някой студент пред Фантастико.

вторник, 3 ноември 2009 г.

5-и напън на народното събрание да потъпка правата на всички интернет потребители в България

За пети пореден път, само в рамките на една година, българското Народно събрание ще
проведе гласуване за приемане или отхвърляне на последния Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ЗЕС).
Интересното в случая е, че новият законопроект не се различава почти по нищо от стария такъв (неприетия от правителството на БСП през април 2009). Променена е само клаузата, показваща кога МВР ще могат да достъпват свободно информацията за нашия личен трафик:
“Чл. 250а. (1) За нуждите на разкриването и разследването на престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода две или повече години* и престъпления по глава девета “а” от Наказателния кодекс

* В стария законопроект се споменаваха "5 и повече години".


Ок, нека интернет доставчиците пазят подробна информация кой с кого е контактувал, какво са си писали по мейл, фейсбук и т.н.
Но не мога да разбера на базата на какви основания МВР иска да има постоянен достъп до тези данни?! В европейската директива, на която се осланят и нашите депутати относно приемането на този законопроект, пише, че достъп до личните данни се предоставя на служителите на реда, само когато става въпрос за защита на националната сигурност или борба с "тежки" престъпления.

Богомил Шопов дава следните предложения за поправки в българския законопроект за изменение на ЗЕС:
1. Достъпът до данни да е въз основа разкриване на тежки престъпления и/или защита на националната сигурност.
2. В закона да се упомене възможността всеки един български или чуждестранен гражданин, за който има събрани данни, да има право на достъп до тях по определен ред и безплатно, по всяко време през срока на действие на активното задържане на данни.
3. Да има заложени компенсации за ощетения и явно упоменати наказания за служителя при злоупотреба със задържаните трафични данни.



Аз ги подкрепям с две ръце.

Сходни теми:
--------------------
- Поредната наглост на БСП и ДПС по отношение на ЗЕС
- Пак за ЗЕС - Богомил Шопов