неделя, 21 декември 2008 г.

Стига Амнезия, Стига Апатия!

Резюме на студентските протести от Декември 2008.


Фактите дотук
:

- на 05.12 20-годишен студент беше зверски убит от група младежи, нито един от тях живущ в Студентски град. Само един от тях е студент - в НБУ, задочно.
- на 12.12 Инициативан група от студенти и неправителствени сдружения организираха траурно шествие в Студенски град. В него взеха участие около 3000 студента.
- на 16.12 представители на всички власти бяха поканени на кръгла маса в аудитория на Американския колеж в Студентски град. Единствено Министерството на Здравеопазването уважиха поканата.
- на 19.12 студентите продължиха да настояват за провеждане на диалог между тях и властимащите. Въпреки лошите метеорологични условия, въпреки 3-часовия преход от Студентски Град до Парламента 1 500 студента взеха участие в протестното шествие. Пред Народното Събрание на Република България се скандираше "Тук са децата ви!", "Мутрите вън от Студентски град!", "Студентски град за студентите!".
Народните представители изненадващо гласуваха разпускане на Парламента три часа преди протестното шествие на студентите да стигне дверите на НС.
С това си действие, те се подиграха с опитите на младежите за културен диалог с властта.

- на нито един от двата протеста нямаше безредици или обществени щети.
- младите се заканиха да накажат депутатите за тяхната арогантност и страхливост с бъдещ национален протест на 14ти януари.



Успехи постигнати досега (значителни и не толкова значителни):

- Обвиненията срещу убийците бяха променени от "непредумишлено убийство по непредпазливост и под влияние на алкохол" на "предумишлено убийство". Ако не бяха променени обвиненията, убийците най-вероятно щяха да получат условна присъда до 5 години, сега максималното наказание е "Доживотен затвор". Публичността около убийството ще е назидание за всеки потенциален насилник в България.

- Дискотека "Амнезия" се оказа незаконна по редица нормативни изисквания. Главния архитект на Столична община обеща в предаването на Бареков, че ще срине до броени дни дискотеката.

- Архитекта на район "Студентски" беше дисциплинарно уволнен. Следващия ще е по-внимателен в корупционните си действия.

- Народните представители от тройната коалиция показаха, че са страхливци, с което още повече настроиха българското общество срещу себе си.

- Младите студенти доказаха, че не всички спят в тази държава. Придадоха форма на общественото негодувание. Показаха на цяла България единственият начин, по който се упражнява натиск над висшата власт в една демократична държава - а именно чрез конституционното си право на протест.

Медиите много слабо отразиха протестното шествие. Малкото информация, която отразиха беше меко казано противоречива.
- "Едва 600 студента се събраха за протеста..."
- "София блокирана заради протестите", "София под обсада"
Някои представители на медиите публично признаха, че се упражнява натиск над тях.

- След кампанията "Стига Амнезия!", организирана от дузина студенти, смятащи, че народните представители по никакъв начин не защитават техните интереси, се обяви пред всички присъстващи на митинга, че на 14ти януари ще се проведе Национален протест, който вече няма да представя само студентските искания, а ще обединява цялото обществено негодувание от политическата арогантност.

Стига Амнезия! Стига Апатия, Българи!
Нужна е промяна в политическия МОРАЛ. Нека носител на тази промяна са именно младите и будните!

Видео материал за Студентските протести от 19 Декември 2008


--------------------------------
Сходни теми:
- Ето как стачкуват френските студенти
- За свободата
- Националния протест от 14 януари
- Парламентът няма да се занимава с полицейското насилие на 14.01
- Какво показа националния протест на 14.01

3 коментара:

  1. Ние, останалите български граждани, ще ви подкрепим и заедно ще тръгнем на протести срещу арогантната и корумпирана власт, която доказа, че е вредна и нанася всекидневни щети на страната и нацията. Бъдете твърди, нека заедно да променим неблагоприятното развитие на нещата, да предизвикаме наложителната промяна, за която историята ни зове, та да направим нашата България достойна и просперираща европейска държава!

    Успех и на новия блог!

    ОтговорИзтриване
  2. Знаех си аз, че не може да се вярва на социалистическите "социологически проучвания" на общественото мнение в България. Хайде, българи, докажете, че мозъкът ви не е напълно промит, че имате собствено мнение, което не се влияе от средствата за масова дезинформация.
    ==================================================
    Анкета: За кого бихте гласували сега http://forum.imoti.net/read.php?6,163139,page=1 ?
    43.86 % - ДСБ
    21.05 % - ГЕРБ
    10.53 % - АТАКА
    8.77 % - ЗНС
    1.75 % - СДС
    1.75 % - ССД
    0.00 % - БС, СДМС

    8.77 % - БСП
    1.75 % - НДСВ
    1.75 % - ДПС
    ==================================================
    http://www.geocities.com/decommunization/index.html

    ОтговорИзтриване
  3. Искрено се надявам това да не свърши с днешните събития...че сме големи овце-това ни е ясно,но крайно време да го променим.Надявам се,че всички ще успеят да се включат в протестите-под една или друга форма.Надявам се да сме заедно-студенти,земеделце,еколози,пенсионери,онкоболни,жените, на които отказаха средства за ин-витро,полицаите дори,които каквото и да правят,работят със смешни заплати в мизерни условия.Незнам дали учителите останах доволни или пак ги изиграха-но зашо да не дойдат и те?!
    Надявам се,че ще има промяна и този път да е към добро-заслужаваме го след толкова години 'преход'..Надявам се ..

    ОтговорИзтриване