вторник, 28 септември 2010 г.

Кризата в СУ – криза на мениджмънта и криза на заспалите студенти

52 дни трае играта в Сървайвър. По ирония на съдбата студентите на най-старото висше учебно заведение в страната трябваше също толкова дни да „оцеляват” без топла вода.

В затворите най-буйните престъпници биват наказвани като ги пращат в карцера и ги обливат със студена вода. Като такъв се чувствах аз всяка вечер през последните седмици, когато влизах да се къпя в банята. Като наказан престъпник.
Някои мои колеги предпочетоха да си подгряват вода с бързовари. Загряват един леген и влизат в банята да се обливат със затоплената вода. В 21-и век да те принудят да се подмиваш като животно - това е унижение.

Някои от нас се чувстват наказани, други се чувстват унизени. Заслужили сме го! Защо ли? Защото какъвто народът – такива са ни и управниците! Защото когато университетското ръководство пилееше пари за безсмислени командировки, когато се плащаха (и все още продължават да се плащат) заплати на преподаватели, които не се вясват във факултетите, когато се даваха положителни научни атестации на професори и доценти, които от години нямат издаден научен труд, камо ли участие в международна конференция, когато всичките тези престъпления се случваха, ние студентите на СУ стояхме отстрани и гледахме безучастно. Едни от нас учеха, други – работеха, трети – пиеха. Но всички сме еднакво виновни, за дето не упражнихме никакъв контрол, за дето не сигнализирахме по никакъв начин, че сме свидетели на престъпление.

Точно така – заслужили сме да се чувстваме наказани и унизени! Защото всички ние сме съучастници в голямото престъпление наречено „Висше образование в България”.
Висшето образование в България е продъдена кофа, в която се наливат стотици милиони, а резултатите (като брой кадърни специалисти) е нищожен. В България броят на приемните места за студенти надвишава броя на завършващите гимназия. Нищо, важното е да се взима държавна субсидия. Нали някой трябва да плати заплатата на преподавателите и администрацията.

България е на челните позиции в Европа по % от БВП, които местният данъкплатец заделя за висше образование (виж тук и тук).
За сметка на това сме на последните места по критериите ефективност на образователната ни система и приложна стойност на научните изследвания.

Да припомням ли тъй болезнения за всички псевдопатриоти факт, че в нито една европейска или световна класация на университети не се споменава български ВУЗ. Единствената класация, в която споменават български университет (и то на заветното 777-о място) е класацията, нареждаща ВУЗ-овете по активността на техните сайтове. Браво! Браво! Браво! Е поне това постигнахме със 100 млн. лв цялостен бюджет на СУ за 2009 година. Бюджет, надвишаващ бюджетите на повечето общини в България.

Това е жалката истина! Бием се в гърдите, че сме много интелигентни, но всъщност не струваме – и като акъл, и като граждани.
Защото във Франция и най-тъпите студенти щяха да подпалят университетите си, ако ръководствата им ги караха да се подмиват като животни. Не казвам, че това е най-доброто решение, но ние и това не можахме да направим.


През декември със закона за държавния бюджет и през август с постановление на министерски съвет правителството оряза значително държавните субсидии на университетите (20%-30%). Намалените субсидии бяха най-тежко приети от Софийския университет. Дали защото ръководството на СУ беше свикнало систематично да получава допълнителни приходи от предишните правителства, или просто защото СУ изразходва средствата си нецелесъобразно и неоптимизирано, вие сами си преценете.
Но е факт, че само СУ започна толкова бързо да задлъжнява към Топлофикация (първите задължения са от декември 2009). Не УНСС, не ТУ, не УАСГ, а именно СУ реши, че топлата вода на студентите не е приоритет в настоящата тежка икономическа ситуация. Само СУ реши да унижи и да се изгаври със своите студенти, сред които и много млади семейства с бебета.



Това е вбесяващо! Не, това е тъжно.

Софийски университет е в икономическа криза от декември 2009. Въпреки това ръководството му още няма поместен на сайта си антикризисен план – пакет от мерки, с помощта на които ВУЗ-а да излезе от неблагоприятното положение. План, който се съставя и от най-неопитните мениджъри и управленци в период на криза.

Но в СУ мениджъри няма. В следствие няма стратегия за оправяне, няма визия, няма и топла вода.




На въпрос към ректора "Колко спечели СУ от гимнастиките с Топлофикация?" той не можа да отговори категорично. Най-вероятно няма и да отговори. Най-вероятно той самият не знае.
Защото неплащането на сметките към Топлофикация може само да се отлага, но все някога ще трябва да се плати и тогава с елементарна сметка ще се види, че пари не са спестени, единствено студентите бяха унизени.

Освен ясна визия, липсва и проектобюджет за годината. Тук ми е ясно защо няма такъв – просто защото СУ никога не знае колко пари ще успее да изкрънка от правителството и затова няма как предварително да предвиди и създаде проектобюджет.
Е, тази година, а и следващата, съветвам финансовия отдел на СУ предварително да си пишат в графа „изкрънкани пари” една голяма НУЛА.

Докато ръководството на СУ не започне да се държи адекватно, парите няма да стигат. Докато ръководството на СУ не реши да оптимизира най-тежкото си перо „Работни заплати” пари няма да има. Докато не реши да слее някои факултети и да реформира тежкото си административно тяло, парите няма да стигат.


Преди няколко седмици проф. Илчев – ректорът на СУ, публикува отворено писмо към студентската общност на сайта на университета. В това писмо ректорът споменава, че Алма Матер е „най-мощната научно-университетска инсититуция в България”. За да докаже това си твърдение, нека привлече допълнителни приходи от научната дейност на служителите в СУ – както правят стотици западни университети.
В противен случай топла вода пак няма да има.

Ще се запитате, каква е позицията на студентски съвет в цялата тази история. Нали все пак именно те представляват студентите, нали все пак те са избрани, за да „защитават студентските интереси”.
Защитават дренки, защитават единствено и само своя интерес! Те мислят повече затова как да се политически коректни с всички страни, отколкото за интересите на студентите. Е да, ама не. Няма как да си коректен и с двете страни, когато те са в явен конфликт помежду си. Или защитаваш едните, или другите – положение по средата няма. Всъщност положение по средата има и то е назовано с много цветист епитет, но ще запазя поне малко доза възпитание, макар и да не съм сигурен дали студентски съвет го заслужават.
Защото вместо да застанат зад студентите си, повечето от техните членове мислят само и единствено как да си попълнят поредното измислено редче в биографията си – "член на Студентски съвет".
Браво! Браво! Браво!
Елате ми след някоя и друга година на интервю за работа с тази биография и ще ви изритам като кучета, жалки кариеристчета!



И ако някой има забележки към гневния ми тон, то нека дойде у нас да се къпе няколко седмици със студена вода и после да видим как ще са нервите му.

Влизам да се къпя. Не, не с топла вода.

П.С
На 01 октомври (петък) от 10 часа пред Ректората по време на откриването на учебната година ще има протестна демонстрация срещу безумията, които надробиха ръководството на СУ.
Линк към събитието във Фейсбук – тук.




П.П.С
Сега разбирам, че зам. ректорът на СУ по-рано през деня е заявил, че в четвъртък подаването на топла вода в общежитията ще бъде възстановено.
Един ден преди протеста ръководството на СУ се опитва да успокои студенти. Е, няма да се получи! Когато някой ме е унижавал в продължение на седмици и изведнъж ми каже, че спира да ме унижава без да ми се извини искрено, то това няма да заличи моето огорчение. Искам извинение! Искам някой да поеме отговорност за това, че студентските общежития на СУ останаха без топла вода толкова време!
И в петък смятам да си поискам гласно това извинение.

11 коментара:

  1. Браво Миро,радвам се ,че има все още мислещи и будни хора като теб,за ЖАЛОСТ са малцина и затова трудно се променят нещата,аз лично си изпатих от ръководството на СУ като поведох кампания да защитя искания на цяла група студенти,НО репресивната мошна ме заплашиха с изхвърляне ,обиди и т.н.Но така е като не сме единни.Пак ще кажа БРАВО за това ,че МИСЛИШ и ДЕЙСТВАШ.

    ОтговорИзтриване
  2. Г-н Джоканов, за някои неща сте прав, за други - не. Направихте ли си усилие да проверите колко са парите от научни проекти по Фонд "Научни изследвания", спечелени от преподаватели в СУ? Не, това Ви е убягнало. Защо не написа, че у нас има едно златно правило: конкурс се прави за точно определен човек. Почни от него или пък защо кадърните бягат в чужбина? Защо този порочен модел на наш човек се мултиплицира и няма изгледи това положение да се промени, репсективно отношението към образователния процес от страна на преподавателския състав? Защото в БГ тази мафия, която се е обвързала като свински черва, не допуска нищо свястно да работи, не търпи млади хора, които работят съвестно и къртовски. Чипът пречи, г-н Джоканов. Тези хора, които не допускат да бъдат критикувани, се имат за алфата и омегата, нищо, че преразказват световни авторитети и то много зле преразказват. Тези хора заемат възлови позиции, благодарение на които изграждат порочния модел на наш човек, обграждайки се с верни хора. Ние нямаме нито наука, нито висше образование. Единиците, които са читави, гледат да се махнат навън. Погледнете кои ще избират асистенти, доценти и професори. Ами пак същите - те се предлагат, те се самоизбират. Ако не си с тях, нямаш никакъв шанс. Единственият шанс е в тази листа от хабилитирани лица по избор да бъдат включени и преподаватели и учени от ЕС, САЩ, Япония, Австралия с възможност за конферетно свързване при конкурсите, в случаите на сериозно възпрепятстване на чуждестранния член. Няма как с наличния състав да правите промяна. Поне външните за българската система ще бъдат коректив да не се прави свинщина от слугинажо-братовчедски вид. Настоявайте за по-голямо външно участие в тези комисии и в националната листа, ако искате да го има висшето ни образование и наука.

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че се включихте с мнение по въпроса. Относно фонда така и не успях да открия детайлна информация колко средства е спечелил СУ от проектите. Ако можете да помогнете, ще съм ви благодарен.

    По отношение на идеята за привнасяне на експерти от чужбина - тази идея се обсъжда сериозно и във връзка с реформи в правораздавателната система. За съжаление не съм сигурен, че бедна държава като България може да си позволи дълго време да купува подобни външни услуги.
    По-скоро аз разчитам на вътрешните усилия и на връщането на емигрантите от чужбина. Те са носители на различна ценностна система.

    Аз се боря с настоящия порочен комунистически начин на мислене сред хората. Надявам се и вие да водите своята борба.

    ОтговорИзтриване
  4. Бих желал да дам едно обяснение за кризата в СУ. Работата е там, че парите за обучение на студентите са далеч под необходимия минимум. Разликата обикновено се компенсира с намаляване на качетсвото и изразходване на вътрешни ресурси на универистетите. В следствие на това, ако един университет държи на качеството си и има 25000 студенти, за които да се грижи, той неминуемо изпада в криза- вътрешните ресурси са ограничени и не могат да стигнат за добруването на всички стуенти.

    Ниското финансиране е основната причина за незавидното място на СУ в световните класации. Все пак по модул финансиране-резултати вероятно сме на едно от челните места. Г-н Джоканов би следвало да се запита кой всъщност плаща за неговото образование, което е сред престижните в България и би му гарантиало след заършването му една почти сигурна и доста добре заплатена работа. Дали това не са същите тези недостойни преподаватели, чийто заплати г-н Джоканов иска да намалява?

    ОтговорИзтриване
  5. Г-н Анонимен, изказването ви е смешно и стотици хиляди безработни студенти и ваши колеги, които за 4 години в СУ не са научили почти нищо, въпреки че сумарно университетът е получил над 10 хиляди лева от тях (пряко и косвено чрез държавна субсидия). 10 хиляди лева, с които са се платили заплатите на лениви и изостанали в професионалното си развитие академични преподаватели. Тези 10 хиляди лева сме ги изработили ние и нашите родители. А се изяждат от заспиващи на лекциите си преподаватели.

    Г-н Анонимен, по отношение на коефициента "финансиране-резултати", вие явно не сте чел/а внимателно настоящата статия и двете статии, към които препращам в нея.

    Единственото ми обяснения за неадекватното ви изказване е, че сте преподавател, който разчита на заплатата си. Ако сте кадърен преподавател, смятам че няма за какво да се притеснявате. Ако обаче сте от научните лентяи, то е логично да защитавате тезата, че трябва да са налива допълнителни средства във висшето образование без да има никаква оптимизация от страна на университетските ръководства.

    В такъв случай е иронично как преподавател анонимно коментира изказване на студент, при положение, че до преди 20 години беше точно обратното.


    Г-н Анонимен, българското висше образование кара 30-годишна Лада, която гори по 15л бензин на 100км, а скоростта и качеството на пътуването си остават ниски. Колкото и бензин да трошим в тази Лада тя ще си продължи да гълта много и да се движи бавно.

    Г-н Анонимен, на запад вече карат електромобили, които се движат по-бързо от нашата Лада, а разходите им са нищожни.

    Според мен е време е поне да сменим двигателя на Ладата с някой по-ефективен. Всичко търпи промяна и развитие в този живот, не сте ли съгласен?

    ОтговорИзтриване
  6. Уважаеми господине,
    Защо не попитате и лицето Хавальов, какво е отношението му по проблема? И на какъв се "прави", като реалният му доход от работна заплата е не повече от 500 лв.? Защо се изживява като "велик" бизнесмен, след като е обикновен държавен чиновник? Или той е от недосегаемите и несменяемите и няма кой да му постави правилните въпроси?

    ОтговорИзтриване
  7. Хавальов и с други неща е известен в 52А и 57В в Студентски град, но ще се въздържа да коментирам слухове, колкото и скандални да са.

    ОтговорИзтриване
  8. Да, за нещата в тези два блока и аз се досещам, но коментарите са излишни. Сякаш не са нужни коментари, а прокурорско разпореждане.
    И все пак ми се струва, че студентите още са голяма сила и могат да се справят и сами

    ОтговорИзтриване
  9. А що се касае до средствата за наука и аз мисля, че са обидно малко. Нали всички знаем, че наука се прави с много пари. А обучението по мое време не беше чак толкова лошо. Все пак достатъчно ми помогна за реализация. Няма да си позволя да коментирам как е сега, защото Вие го знаете по-добре от мен.
    А "парчета" като Хавальов добре се възползват от "битовизмите" в общежитията.

    ОтговорИзтриване
  10. браво, крайно време е някой да си го каже. Но, момент малко....ОТНОВО нищо не се чува по улиците и по медиите..седим си по стаите и си се бунтуваме, а реално сме толкова пасивни че чак ми е тъжно.

    ОтговорИзтриване