четвъртък, 22 януари 2009 г.

Зелено гражданско общество


Илюстрация: Иван Кутузов

Протестите пред парламента доказаха, че гражданското общество в България е зелено. Тоест младо, неопитно, крехко, но и свежо, непокварено, изпълнено с идеали. То обаче е зелено и в един друг смисъл.

Поглед към изминалите три години и половина показва, че тройната коалиция имаше само една истинска опозиция, активна през целия мандат. И това не бяха десните парламентарни партии, които през по-голямата част от времето бяха улисани във вътрешните си проблеми и борби, нито извънпарламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ, а шепа природозащитници, които се опитваха и до голяма степен успяха да бъдат коректив на властта.

Всеки четвъртък те бяха пред Министерския съвет, често протестираха и в градинката до Народното събрание, блокираха кръстовища, раздаваха листовки, организираха подписки. И не се отказваха, въпреки че често властта изобщо не им обръщаше внимание, въпреки заплахите на едри бизнесмени, които не се колебаеха да използват силови методи за убеждаване, въпреки че полицията на няколко пъти си послужи с палки и арести в отговор на мирните им акции.

Може да се каже, че

еколозите бяха съвестта на нацията

в период, когато повечето граждани, при все че не бяха доволни от управлението, избраха пасивността и се съсредоточиха в личното благополучие с непоколебимото убеждение, че "всички са маскари" и "който и да дойде, все ще краде". Затова и голяма част от обществото гледаше и продължава да гледа на природозащитниците пренебрежително, наричайки ги птицелюбци, екобудали, луди. Без дори да подозира, че тези "луди" са същите онези, за които Бай Марко от "Под игото" изрича "Лудите, лудите - те да са живи!", или онези, които не толкова отдавна заплащаха скъпо и прескъпо за смелостта да се противопоставят на комунистическия режим.

Разбира се, щом политическата ситуация се промени, бившите луди се превръщат в герои, тъй като обществото има дефекта да слави онези, които са се борили с несправедливостта в миналото, и да се присмива на тези, които го правят в момента.

Природозащитниците заслужават уважение, защото са сред малкото, които успяха ясно да формулират какво не им харесва в управлението, да набележат конкретни мерки за справяне с проблемите и да прокарат част от тези мерки. Вярно е, че и други недоволни постигнаха целите си в една или друга степен, но до миналата седмица всички останали протести бяха съсловни - различни групи излизаха с искания за повече пари, опитвайки се да придърпат чергата към себе си. Никой не протестираше против корупцията, мафията, беззаконието като цяло, никой не настояваше за нещо, което не би го облагодетелствало пряко.

Не и еколозите. Тяхната кауза е в интерес на общността, тъй като природата е на всички. Съхраняването на дадена защитена територия всъщност е победа на обществения интерес над интереса на малък кръг хора - инвеститорите и вероятно няколко корумпирани чиновници. А смисълът на гражданското общество е

гражданите сами да защитават обществения интерес

в случаите, когато институциите не го правят.

На сайта на коалиция "За да остане природа в България" са посочени четири подобни примера. Успехите на природозащитниците са: спасяването на природен парк "Странджа", заличен със съдебно решение през 2006 г.; въвеждането на екомрежата "Натура 2000" в пълния й размер; спирането на незаконната сеч в неодобрения ски курорт "Паничище - Езерата - Кабул" и възстановяването на 10 декара от Национален парк "Рила" над Паничище. Безспорен успех е и решението на парламента за спиране на заменките на гори, което означава прекратяването на масова корупционна практика за замяна на евтини общински и държавни терени за апетитни парцели по Черноморието и в планините.

Това може и да изглежда малко на фона на големия брой бетонирани райски кътчета, но пък е безспорно доказателство, че колкото и успешно да неутрализират засега противниците си, властта и мафията понякога са принудени да отстъпят пред обществения натиск, упражняван при това от не особено голяма група хора. Надеждата е, че еколозите ще продължат да бдят за общото благо, без да се изкушават да влизат в примамливи политически сделки не само с тези, но и със следващите управляващи. А също и че повече хора ще узреят колкото "зелените" и ще започнат активно да защитават общите си права - не само за да остане природа в България, но и за да остане България.
*Авторът е журналист на свободна практика и аспирант в СУ "Св. Климент Охридски"

в. Дневник - Иван Кутузов


--------------------
Сходни теми:
- 14.01 - Национален граждански протест
- 21.01
- Кратък анализ на 14.01

Няма коментари:

Публикуване на коментар