петък, 4 септември 2009 г.

800 свободни места в СУ след 3-та класация


Софийският Университет "Св. Климент Охридски" е най-старото Висше учебно заведение в България. Построен е с щедрите дарения на братята Евлоги и Христо Георгиеви - родолюбци, които са се надявали със завешанието си да помогнат за развитието и просперитета на младото княжество България. За добро или за лошо днес те не могат да видят в какво се е превърнало тяхното завещание за българския народ.

----- ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ

Преди 10-тина години в един прохладен пролетен ден имах щастието да посетя столицата на България. Отивах на гости на сестра си, която беше 3-ти курс студент в УНСС. По пътя към Студентски град баща ми мина със синята ладичка(той е почитател на руските автомобили) покрай паметника на Васил Левски и продължи към Цариградско шосе. Инж. Олег Джоканов (баща ми) има афинитета, докато шофира, да разказва любопитни факти от живота на великите ни герои от миналото и паметника, който заобиколихме, му даде допълнителен повод за разкази. Бях все още погълнат от размисли за делата на Левски, когато баща ми рязко наби спирачките. Стояхме пред някакъв светофар. Левият мигач на руската машина цъкаше. Историческите разкази на баща ми бяха секнали. Проследих застиналия му поглед, който сочеше наляво и за момент ми се стори, че той сякаш отдаваше почит на нещо. Обърнах се и аз. Видях великолепната барокова архитектура на непозната за мен дотогава сграда. Забелязах и двете метално-бетонни фигури на главния вход, които седяха достолепно на креслата си и сякаш съблюдаваха да не влизат неподходящи лица в зданието.
В този ден чух за пръв път историята за братята Евлоги и Христо Георгиеви. В този ден реших, че ще уча в Софийския Университет.

6 години по-късно, когато бях приет във ФМИ в една от най-търсените специалности в целия университет - "Софтуерно Инжерество", бях изключително горд от себе си, щастлив, че съм изпълнил една своя мечта. Родителите ми, въпреки че са завършили далеч по-престижния "Московский государственный университет" също бяха много радостни от факта, че ще уча в Алма Матер.

----- В ДНЕШНИ ДНИ

Така, днес аз вече съм на завършека на първия си бакалавър. И поради тази причина това лято се явих на кандидат-студентски изпит по английски в СУ, целейки да запиша втора специалност, но в друг факултет. Всичко мина добре, но напоследък имам големи съмнения дали СУ все още е най-добрият избор ...


----- ФАКТИТЕ

За огромно съжаление на академичната общност в най-стария ВУЗ в България (пък и за съжаления на всички граждани) трябва да се признае, че Софийският университет преминава през тежък период последните няколко години.
Тенденцията броят на кандидат-студентите в СУ да намалява драстично с всяка изминала година доказва това твърдение.
годинакандидатиприемза мястоспециалности
200616 1174 1004
200712 8675 100388
200811 3085 8002


Дали причината за подобен отлив са новосъздадените 50тина фиктивно-измислени 'университети' и колежи из страната, който привличат една част от студентите или причината за бягството на младите от СУ е демографският профил на обществото и намаления брой на ражданията след 89 година, не зная.
(макар че в УНСС при съшите тези условия кандидатите се увеличават с всяка година)
Дали пък секс-скандалът с преподавателя от ФЖМК и скандалите с председателя на студентския съвет Светослав Станков не изпъдиха младите, също не мога да кажа.
(но в други университети скандалите са още повече - пословичната корупция в УНСС никой не може да я отрече)
Дали младите не са наплашени от твърде теоритичното и леко бягащо от практиката образование в СУ... хм, кой може да каже.


---- ПАДЕНИЕТО НА ЕДИН ТИТАН

Но е факт, че в достолепния някога Алма Матер вече се приемат студенти с тройка на изпит и тройки в дипломата за средно образование. На всичкото отгоре вчера излезе следното съобщение на сайта на СУ:
Допълнителен прием на студенти за учебната 2009/2010 година

Има 800 свободни места след трета класация.
Приемат се:
- кандидати на СУ, некласирани до окончателния етап на кампанията
- кандидати, които не са участвали в кампанията на Университета до сега
Кандидатства се с:
- молба от студента
и
- успех от дипломата за средно образование

Не знам какво смята да прави ръководството на СУ, за да запази качеството на образованието в СУ, както и репутацията му, но е явно, че последните 4 години плановете им не се осъществяват. Студентите намаляха двойно, но противно на всяка логика университетът открива нови и нови специалности, само и само, за да може да поддържа раздухания административен и преподавателски апарат. Но от цялата тази работа страда академичният дух в СУ и още по-страшното е, че страда и цяла България. Защото днес ръководството на СУ прави компромис със кандидат-студентите, за да вземе държавната издръжка на 2000 души (6 млн лева), утре ще направи този компромис с първокурсниците като им олекоти учебната програмата, за да могат да запишат и втори курс (и да вземат още 6 млн. лв от данъците, които всики ние плащаме). После ще го направи и за второкурсниците ... и така докато не се стигне дотам СУ да бълва некадърници, които утре ще лекуват моите и вашите деца, ще защитават правата ни в съда, ще ни продават лекарства в аптеките, ще ръководят така нужната за всяка демокрация журналистика...
Това ли точно искаме да се случи с нашите данъци? Затова ли ги даваме на СУ - за да страдаме от професионално некадърие утре. Аз лично друго очаквам.

----- И ЗА ФИНАЛ

Не е ли по-добре малък, но качествен университет, отколкото голям и бълващ некадърници?! Дано министър Фандъкова по-скоро издейства приемане на системата за оценяване рейтинга на университети и го обвърже с отзивите на бизнес-мениджърите по отношение на техните стажанти и новопопълнения, защото в момента само това би могло да спаси СУ от пагубната управленска насока, която е приело ръководството на университета. Преди да е станало твърде късно...

-----------------
Още по темата:
- Идиокрация?
- Ректорът на Стопанската академия в Свищов
- Корупция в УНСС?
- Кой уби българското висше образование?
- В България има повече първокурсници, отколкото първолаци

7 коментара:

  1. 1vo kak taka si zavyr6il soft injinerstvo kato sega maksimum moje da si 4 kurs.
    2ro naselenieto zatypqva, kakvo o4akva6. estestveno 4e v unss se vliza po lesno, edno test4e i si vytre. za kakvo im e da u4at temi, re6avat zada4i?
    3to kato isklu4im nqkolkoto hubavi specialnosti v unss dr ne stavat, horata trudno si namirat rabota.
    4to mn dr faktori kato novi universiteti, vse po malko i po malko studenti, bqgstvo v 4ujbina i tn

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Анонимен

    Да, четвърти курс "Софтуерно Инженерство" съм, взел съм си всичките 240 кредита, но нямаше как да се явя на държавен изпит по-рано, тъй като аз съм първият випуск на специалността и затова сега чакам лятото. Това, което искам да кажа е, че завършването на този бакалавър на практика е формалност.

    Относно твърдението ти, че населението затъпява, тук не мога да се съглася напълно с тази теза. Според мен просто знанията на по-младите се насочват в други нестандартни досега насоки - IT, езици, психология, философия.
    Като цяло дори смятам, че днешното поколение е много по-информирано от поколението X.

    Да, прав си, че има много фактори за намаляване броя на студентите. Не го отричам, напротив - дори смятам, че именно поради тази логика СУ трябва да намали приемните си бройки с цел да гарантира запазване на академичния дух и градивна среда.

    Градивната среда е от изключителна важност за мотивацията на един студент да учи. Колегите влияят със своя пример и своята конкурентност.

    За пример ще ти дам самия себе си. В гимназията изобщо не учих - изкарвах шестиците си именно защото общата летва беше ниска. Предпочитах да прекарвам вечерите си по паркове и дискотеки, но не и учейки.
    Когато влязох в СУ продължих с този начин на живот - просто защото се оказа, че и там летвата не бе кой знае колко високо вдигната, защото ние бяхме първи випуск и преподавателите все още не се бяха ориентирали колко точно да искат от нас.
    Това, което ми повлия на начина на мислене, на ценностната ми система бяха именно КОЛЕГИТЕ - млади хора с големи амбиции и възможности. Демонстрирайки ми постоянната си дисциплина и жажда за нови познания и професионални умения те ме мотивираха да сляза от строежа зад Фантастико (на който по това време вадих по 25лв надница) и да започна да ходя редовно на занятия.
    Промяната стана бавно и постепенно, но аз съм нагледен пример как за 1-2 години академичната среда на СУ претопи един строител от провинцията и го превърна в кадърен софтуерен специалист. СУ ме промени тотално и вярвам ме направи по-добър човек, защото със знанията и уменията, придобити във Факултета днес съм по-полезен на обществото.

    ОтговорИзтриване
  3. Здрасти, Мирославе
    Включвам се малко късно с този си коментар, но независимо, че съм абсолютно съгласен с теб, относно влиянието на средата, не мога да твърдя, че днешното поколение е по-информирано от т.н. поколение Х. Определено количеството информация, която минава покрай тях и до която имат улеснен достъп, е факт, който обаче от една страна обезценява самата информация, а от друга - голяма част от нея не е информативна. Имам предвид светските хроники и поп-фолк разкошотиите. Преди няколко години, когато бях ученик, обикаляхме библиотеки и разменяхме книги и информация "от ръка на ръка". Не разполагахме с нея непрекъснато и нямахме улеснен достъп до нея, през интернет примерно. Затова се стараехме да я запомним. В момента, съдейки по себе си, знам, че тя е достъпна с едно търсене в мрежата, затова и не се напрягам особено за да я запомня. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Тази година и следващата ще се готвя за изпитите по български език и литература в СУ.Вашата статия привлече вниманието ми,но ми стана много тъжно,тъй като преди,а и доскоро мислех и слу6ах от къде ли не за трудността на прием и престижа на университетът,за вси4ките му предимства пред другите в България.Дори до колкото знам,е един от малкото,чиито дипломи важат и в чужбина....но след тази статия започвам да се питам,дали наистина немалкото пари за уроци,цялото вълнение и дългите теми и разсъждения на високо ниво,които всекидневно подготвям,не са загуба на време и дали няма след изкарана от мен висока оценка (дай Боже)с много труд и материални ли6ения,да не се окаже,4е някой ,който дори не се е готвил и няма идея за какво става въпрос,да е мой 'колега' и конкурент...просто не знам...:(

    ОтговорИзтриване
  5. Положението в СУ не е цветущо, но към текущия момент смятам, че в България няма университет, който да дава по-добри знания от СУ в повечето професионални направления. Това се потвърждава и от анкетата в този блог.
    Но все пак не се учудвай, ако сред колегите си видш хора, които имат безотговорно отношение към учебния процес и собственото си развитие.

    Успех в кандидат-студентската кампания и знай, че няма загубено време, особено това, което е инвестирано в здраво учене.

    ОтговорИзтриване
  6. Ей, момче, ама много лъжеш! Ти наясно ли си какво е завършил баща ти, или се правиш на интересен? Геофизични методи на проучване в МГРИ Москва (Московский геологоразведочный институт). На друго място пък казваше, че никой от семейството ти няма лична кола...уау, започвайки с Ладичката, колко са? Ей, има хора които ви познават, излагаш се! Но...нищо ново под слънцето...

    ОтговорИзтриване
  7. Знам добре какво е завършил баща ми, г-н/г-жо Анонимен/на. Но ако ти имаш друга информация, моля те, сподели я. Нека всички разберем колко много лъжа? :D

    ОтговорИзтриване