понеделник, 12 октомври 2009 г.

Идиокрация

Принципно не съм поддръжник на теорията за Идиокрацията - не споделям виждането, че интелектуалният капацитет на човечеството се понижава с всяко следващо поколение. Винаги съм приемал подобни изказвания за надменни и твърде обобщаващи.
Но ето, че днес се сблъсках със сериозен аргумент в защита на популярната хипотеза, че младите са "по-тъпи" от старите.

А именно...

Миналия петък във Факултета по математика и информатика към СУ за пръв път в неговата история се държа входен тест по математика за всички първокурсници.
(Нямам предвид кандидат-студентски изпит.)
Целта на въпросния тест е била чисто информативна - да се види общото състояние на математическите познания на новите колеги в най-престижния IT факултет в България.
И забележете какво съобщение се появи снощи в сайта на ФМИ като следствие от проведения тест:


С две думи Декана на ФМИ информира първокурсниците за техните "разочароващи" резултати на входния тест и "настоятелно" ги приканва да запишат извънредния курс по елементарна математика.
А въпросите са от сорта на "Кое от следните е най-голямото число?" и "Коя е графиката на дадената функция?".
Всичките 60 задачи в теста може да намерите тук.

А това е и препратка към самата новина - тук.


Дали човечеството затъпява или просто добрите математици в България са предпочели друг университет пред Софийския не мога да кажа. Но едно нещо е факт - в момента е зейнала голяма пропаст между училището и университета и възможните изходи от тази ситуация са два. Или училището ще догони минимума на университета или университетът просто ще понижи своите изисквания.

Във втория случай всички губим.


-----------------
Още по темата:
- 800 свободни места в СУ след трета класация
- Кой уби българското висше образование?
- Ректорът на Стопанската академия в Свищов
- Корупция в УНСС?
- Идиокрация?
- В България има повече първокурсници, отколкото първолаци

3 коментара:

  1. Много правилно, онзи ден точно това обсъждахме с колеги. Че единствения начин да влезеш в университет в хубава и търсена специалност е с частни уроци и частни школи, защото училището не осигурява необходимите знания, които се изискват на кандидатстудентските изпити.

    Хвърлих едно око на теста и установих, че не съм забравила математиката. Че тези хора не са ли влезли с математика именно?! Все пак става дума за ФМИ. При нас в УНСС се влиза икономика и с география, литература, история, та беше нормално да има доста скъсани на изпита по математика. Но за ФМИ смятам, че е недопустимо подобно нещо...

    ОтговорИзтриване
  2. Тази година за пръв път се приемаха първокурсници, които не са държали кандидат-студентския изпит по математика в СУ.
    На извънредната 4-та класация се приемаха студенти с оценка от изпит по матура.
    Повече информация за 800-те свободни места в СУ тази година може да се открие тук:
    http://mdzhokanov.blogspot.com/2009/09/800-3.html

    ОтговорИзтриване
  3. Тестът е хубав. Лошото е, че летвата е висока за над 90% от завършващите. А колкото до идиокрацията - погледни шоу-програмите които текат по телевизиите, погледни рекламите...

    ОтговорИзтриване