вторник, 3 ноември 2009 г.

5-и напън на народното събрание да потъпка правата на всички интернет потребители в България

За пети пореден път, само в рамките на една година, българското Народно събрание ще
проведе гласуване за приемане или отхвърляне на последния Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ЗЕС).
Интересното в случая е, че новият законопроект не се различава почти по нищо от стария такъв (неприетия от правителството на БСП през април 2009). Променена е само клаузата, показваща кога МВР ще могат да достъпват свободно информацията за нашия личен трафик:
“Чл. 250а. (1) За нуждите на разкриването и разследването на престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода две или повече години* и престъпления по глава девета “а” от Наказателния кодекс

* В стария законопроект се споменаваха "5 и повече години".


Ок, нека интернет доставчиците пазят подробна информация кой с кого е контактувал, какво са си писали по мейл, фейсбук и т.н.
Но не мога да разбера на базата на какви основания МВР иска да има постоянен достъп до тези данни?! В европейската директива, на която се осланят и нашите депутати относно приемането на този законопроект, пише, че достъп до личните данни се предоставя на служителите на реда, само когато става въпрос за защита на националната сигурност или борба с "тежки" престъпления.

Богомил Шопов дава следните предложения за поправки в българския законопроект за изменение на ЗЕС:
1. Достъпът до данни да е въз основа разкриване на тежки престъпления и/или защита на националната сигурност.
2. В закона да се упомене възможността всеки един български или чуждестранен гражданин, за който има събрани данни, да има право на достъп до тях по определен ред и безплатно, по всяко време през срока на действие на активното задържане на данни.
3. Да има заложени компенсации за ощетения и явно упоменати наказания за служителя при злоупотреба със задържаните трафични данни.



Аз ги подкрепям с две ръце.

Сходни теми:
--------------------
- Поредната наглост на БСП и ДПС по отношение на ЗЕС
- Пак за ЗЕС - Богомил Шопов

Няма коментари:

Публикуване на коментар