понеделник, 2 февруари 2009 г.

Кратък анализ на 14.01

 
- "Изненада!" от страна на МВР
На 14ти януари абсолютно незаконно беше разтурен митинг без организаторите му да са получили копие от заповедта за прекратяване и без да е имало какъвто и да било опит да бъдат официално усведомени. В подобен случай от своя страна те биха имали възможността да призоват гражданите да напуснат района, но такава възможност не бе им дадена. Наш комендант отиде лично с копие от Уведомителното ни писмо при висшестоящ служител на реда - офицер Димитров, с когото се договориха жандармеристите да влязат и да обработят групата хулигани или поне по-активните от тях. Подобна мярка не беше взета, въпреки че именно на предния ден Боби Милчев - оглавяващ отдел "Масови Мероприятия" увери, че служители на реда са подготвени за тези провокатори и единственото, което можем да направим ние като организатори е да им ги посочим.

- Какво показа Националният Граждански Протест на 14ти?
Показа, че в България за последните 20 години никаква Демокрация не бе изградена, протестът показа, че тоталитарните механизми за обществена репресия не са минало, а скрито настояще.
Събитията преди и на самия 14.01 показаха, че най-големият страх на управляващите – това са Гражданите. Затова по всякакъв начин се опитват да задушат Гражданската инициативност. Затова не бяха предприети никакви мерки срещу групата провокатори на този протестен митинг.
Събитията на 14ти януари също така показаха, че все пак има зародиш на Гражданско Общество, защото това беше единствения по рода си и пръв изцяло непартиен и абсолютно непринуден граждански протест за последните 20 години. Организиран предимно из интернет пространството, върху което в момента се опитват отново да посегнат с чисто репресионни методики.
 




--------------------------------
Сходни теми:
- Националния протест от 14 януари
- Парламентът няма да се занимава с полицейското насилие на 14.01
- Студентските протести (декември 2008)
- За свободата
- За тези, които останаха в България
- 29.04 - Протест срещу забраната за митинги

2 коментара:

  1. абе, пич, нали организаторите бяха викнали ултрасите-кво се жалвате сега

    ОтговорИзтриване
  2. "пич", ти явно доста гледаш БТВ и Нова,а.
    На 14ти имаше и от София-Запад, имаше и от Red Boys, но те си стояха отзад и отстрани на паметника - псуваха полицаите и хвърляха по някоя снежна топка от време на време.
    А ние сме говорили с ръководители на футболни формации именно с цел да не участват в провокациите, за които имах информация, че се готвят.
    Тез дето хвърляха металните ограждения бяха скинари и неонацисти. НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ФУТБОЛА!
    Казвам ти го като човек, който беше сред тях на протеста в опит да ги осмири. Като човек, който престоя в ареста с някои от тях. Като човек, който е ходил на доста мачове на Левски и ЦСКА и може да различи фен на Левски от бръснат скинхед със схвастика на ръката.

    ОтговорИзтриване