неделя, 20 декември 2009 г.

Кой уби българското висше образование (част 2)

Тъй като се появиха много въпроси и дискусии покрай статията Кой уби българското висше образование реших да пусна втора част с някои уточнения и факти.

Във връзка с възникналите спорове дали образованието в чужбина наистина се изхранва предимно от научна дейност ще направя следното подробно сравнение между висшето образование в България и това в Англия, където много мои познати предпочетоха да учат (защо ли?):---- Процент от БВП, което държавата отделя за финансиране на висшето образование ----

Англия => 0,7% от БВП (0,7% * £1 100 млрд. = £7,7 млрд. виж тук)
България => 0,7% от БВП (0,7% * 63 млрд. лв = 450 млн. лв брой 99 на ДВ)

До тук се вижда, че българските данъкоплатци плащат на академичните среди точно такава част от заплатата си, каквато плаща и англичанинът.

Сега нека да разгледам и допълнителните приходи.

---- Приходи на двата най-добри университети в България и Англия----
Съпоставката е между приходите на Софийски и Кеймбриджки** университет за учебна 2007/2008
                               Публични     Наука     Други
Кеймбридж => £202 млн £243 млн £230млн       
Софийски => 41млн лв      ?*      ?*

---- Брой студенти ----
Кеймбридж => 34 000
Софийски => 16 000

---- Преки инвестиции в наука ----
Кеймбридж => 30,8% от приходите
Софийски => ?*


БЕЛЕЖКА:
Коефициентът Научни приходи/Публични приходи на Кеймбриджкия университет е 1,2. Има университети в Англия, където този и подобни коефициенти стигат до 11. (За справка вижте тук)

Като цяло финансирането на един университет в Англия е напълно прозрачно - присъства директно в интернет. В България дори и със заявление по ЗДОИ*** не можеш да си набавиш въпросната информация.

* въпросителните знаци означава, че съответната информация липсва или няма публичен достъп до нея
** Информацията за Кеймбридж съм я взел от тук
*** Закон за достъп до обществена информация


И да, наука в България няма, доказателство за което е факта, че в световната класация топ 1000 няма български университет, макар да има естонски, сръбски, турски такива. Науката у нас няма да се появи от само себе си. Наука ще се появи едва след като си отидат доживотните почетни професори, които за последните 20 години не са издали нито един научен труд, но въпреки това спокойно седят в ръководните си кресла. Това са хората-крепители на стария манталитет, преподаватели, които възпитават послушкови ценности у настоящата младеж вместо гражданско достойнство и познаване на права.
И не, аз не съм слаб студент, който не се разбира с преподавателите си - отличник съм.

На следния адрес може да видите за какво "абортиране" на гражданското общество преди още то да се е родило става въпрос:
Движение за академична демокрация

1 коментар:

  1. Много добре си го написал.
    Само една поправка. В началото с процентите от БВП 450 милиона трябва да е, не милиарда. Всъщност като го сметна ми излиза 441 милиона.

    ОтговорИзтриване