събота, 6 февруари 2010 г.

Хората без идеали - най-удобни на властта

Минаха 4 години от убийството на сестри Белнейски. Разследването буксува, дело - няма. Единственият съдебен експерт, който насочваше разследването в различна насока - проф. Стойчо Раданов, бе намерен обесен на детска площадка. Скотланд Ярд потвърждава теорията му, че момичетата не са били жертва на сексманиаци, а са били прегазени от джип и в последствие е инсценирано изнасилване, за да се отклони насоката на следствието от въпросния джип, за чийто шофьор има различни "неофициални" теории. Родителите на двете момичета нямат пари за скъп адвокат и частни следователи. Надяват се на българското следствие.



По този случай Бойко Борисов не каза нищо, но затова пък регистрира присъствие в медийното пространство с поредното си популистко изказване - искал доживотни присъди за поръчителите на заливания с киселина. Не мога да разбера каква ще е ползата от високи наказания, регламентирани в Наказателния кодекс, когато на практика няма нито един осъден по тези дела?!
Проблемът не е дотолкова в размерът на наказанията, а в това че липсват такива.
Това е нещото, което прави хората недоволни и разбива на пух и прах тяхното елементарно чувство за справедливост.

А там където няма справедливост има израждане на ценностите. Още Георги Марков го е казал в своите задочни репортажи преди 35 години, заради които беше и убит:

В държава без правораздавателна система хората губят критерия си за добро и зло, губят координатната си система. А когато човек няма изградена координатна система, то той няма как да притежава перспективни цели. Тогава той не вижда смисъл в това да работи, да учи, да отглежда деца, да се стреми към нещо значително и възвишено. Просто живее ден за ден.
"Задочните репортажи за България", Георги Марков


Хората, които живеят ден за ден, нямат идеали и това ги прави удобни на властта, тъй като могат лесно да бъдат купени, могат лесно да бъдат манипулирани.

Затова не очаквам от настоящата власт да реформира реално съдебната система. Просто защото не е в неин интерес да въдвори ред и правораздаване. По-удобно й е да работи в условия на обществен и културен хаос, защото в такава среда може да управлява безкрайно. В такава среда може да репресира обикновения човек во веки веков.

----------------
Още по темата:
- Едно интервю за кризата на ценностите
- Животът е една спирала

1 коментар: