четвъртък, 18 юни 2009 г.

Публични продажби на частно имущество


От скоро на сайта на КЧСИ (Камара на частните съдебни изпълнители) има възможност да се проследяват публичните търгове на частно имущество.
КЧСИ(Вдясно има 'Регистър на публичните продажби')

Споделям тази информация в блога си, поради две причини. Първата е да 'полеем' поредната малкa стъпка на обществото ни към истинска демокрация.
Относно втората причина ще спомена няколко извадки от регистъра:
- Двустаен апартамент в София на бул. Стамболийски, 61 кв. м. - 52 400лв (440 €/кв. м.)
- Двустаен апартамент в кв. "Х. Димитър", 60кв. м. - 65 000лв (550 €/кв. м.)
- Парцел - поземлен имот, кв. Студентски град, 316кв. м., 78 000лв, (125 €/кв. м.)
Който се е интересувал от пазарните цени на имотите в София, знае, че те са около 2 пъти по-високи от тези в сайта на КЧСИ.
Разбира се, имуществата в регистъра за публичните продажби не са само имотни, но тях реших да ползвам за пример колко ниски са началните цени в търговете.

Както се досещате цените по време на търгове могат да се променят не 2, а 10 пъти. Но тук съм длъжен да спомена, че болшинството граждани нямат навика да посещават подобни търгове и възможността да се закупи имущество на крайно ниска цена все още е голяма.

Може да разгледате регистъра с публичните продажби, имайки предвид, че той е все още непълен и тепърва предстои да се качват обяви за търгове.

Ако разполагате с известни финансови възможности имате шанс да осъществите добри сделки.

Информацията е предоставена от "кЛюбчо" ЕООД

4 коментара:

  1. Хубаво е, когато се дава някаква информация, да се дава в пълен вид - търгът не е явен.
    Четейки информацията и по-специално "посещават подобни търгове", хората си представят как отиват в зала с кандидати, вдигат ръка и наддават срещу други, докато сумата ги удовлетворява, и се отказват след това.
    Всеки участва в търга като посочва сумата, която е склонен да плати и тази информация е скрита за абсолютно всички до деня на разкриването на всички подобни оферти. До тогава никой не знае на каква цена ще бъде закупен имотът, защото всички оферти са затворени. Най-високата оферта печели като няма гаранция за никого, че ще е победител, колкото и да е настоятелен.
    Освен това има и такса за участие в търга, която е в размер на 10% от обявената първоначална цена. Та ако търгът има 10 участника, се компенсира двойно по-ниската цена :)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Търгът е смесен: Подават се предложения в плик равни или по - високи от обявената начална цена. След отваряне на предложенията, всеки наддавач има възможността да предложи явно над най - високото предложение направено в тайната част с размер на един задатък, чиято стойност е 10% от началната цена на имота.
    Така, че търга е смесен - тайно/явен.
    Интересна информация по темата може да намерите в това интервю на частен съдебен изпълнител: http://.targ.bg/interview-read/2/

    ОтговорИзтриване
  3. Таксата от 10% се връща на неспечелилите търга.
    "Чл. 493. (2)……. след плащане на цената от наддавач, обявен за купувач, внесеният задатък се връща на наддавачите, които не са били обявени за купувачи."

    ОтговорИзтриване