петък, 3 юли 2009 г.

Свидетел преобръща хода на делото "Балтов"


Излизат наяве протекции над един от убийците от страна на прокуратурата и служители на 7мо РПУ


Адвокатите на близките на жертвата поискаха прекратяване на делото и връщането му за доразследване. Съдът ще се произнесе по искането на 17.07

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото за убийството на сливенския студент по медицина Стоян Балтов, който беше пребит до смърт от група младежи пред дискотека в Студентски град в началото на декември миналата година. След продължително заседание и разпит на няколко свидетели, се оказа, че

двамата обвиняеми Вили Георгиев и Александър Данаилов, вероятно не са единствените извършители на жестокото престъпление.



В резултат на това, зашитата на близките на Стоян настоя за прекратяване на делото и връщането му за доразследване. Съдебният състав с председател Петя Крънчева реши да си даде време до 17 юли, за да се произнесе по така поставеното искане.
Разказът още на първия свидетел в процеса обаче беше изпълнен с противоречия, което изнерви както магистратите, така и страните по делото.
По време на продължилия около три часа разпит Любомир Парашев, който е бил част от компанията на обвиняемите Георгиев и Данаилов, разказа

три различни версии за случилото се във фаталната нощ на 5 срещу 6 декември.

Първоначално Парашев заяви, че не може точно да си спомни от колко човека се е състояла групата, от която самият той е бил част. В последствие каза, че били осмина, но един си тръгнал преди останалите от дискотека "Амнезия", пред която впоследствие е извършено жестокото престъпление.
Събирането на компанията било организирано по повод предстоящото заминаване на 20-годишния Данаилов за Белгия. Изпили две бутилки уиски. Накрая единият от младежите излязъл за малко на въздух, но охраната не го пуснала да влезе обратно в заведението, защото бил видимо доста пиян. Приятелите му решили да си тръгнат с него към 3 часа сутринта.
При опитите си да опише какво се е случило след излизането на компанията от дискотеката, Парашев представи пред съда три взаимноизключващи се версии. Според едната той и приятелите му били нападнати от трима непознати, сред които бил и Балтов, Втората история гласеше, че той и Вили Георгиев вървели по-напред от останалите. В един момент чули викове "Какво правите, бе!", а когато се обърнали, видели група хора да се бият и отишли към тях. Третата версия бе, че

Парашев видял как Георгиев рита едно момче, лежащо на земята.

"Изрита го веднъж по рамото и си тръгнахме", заяви свидетелят. По думите му, заедно с бития младеж имало и две други момчета, които гледали отстрани.
Противоречивите сведения, дадени от Рашев, накараха защитата да поиска прочитането на показанията, които е дал още в досъдебната фаза на разследването. Според тях Рашев, Георгиев и Данаилов побягнали веднага след сбиването, но били спрени от полицаи. Не стана ясно какво точно са говорили с органите на реда, но в следващия момент отишли в "Пирогов", защото

много ги болели краката.

В болницата Парашев и Данаилов били арестувани като настоящият свидетел по-късно бил освободен поради липса на доказателства за участието му във фаталното сбиване.
В крайна сметка днес Парашев поиска да продължи да дава показания, но в присъствието на свой адвокат. Съдът му разреши това, но му нареди и да присъства на всички заседания по делото оттук нататък.

Мирослав Станчев, който също е бил в компанията на биячите, "хвърли бомбата" и каза, че е видял как Александър Данаилов и Светлозар Стоилов ритат Балтов. Този свидетел не каза и дума за участието на Вили Георгиев в побоя. Преди това Любомир Парашев заяви, че не е видял Светлозар Стоилов да участва в побоя. Светлозар Стоилов не присъстваше в съда днес(случайно или не, баща му е съгражданин и набор на Бойко Борисов - населението на Банкя е 10 хил души). На въпроса защо днешните показания се различават от показанията, дадени в нощата на убийството Мирослав Станчев хвърли целия съд в смут, заявявайки, че

е бил накаран от полицай на Седмо районно управление на МВР да каже, че Вили Георгиев и Александър Данаилов са убили студента.



Споменаването и на други имена в хода на разпитите, провокира защитата на гражданските ищци да поискат прекратяване на делото и връщането му за доразследване. След 15-минутно съвещание съдебният състав обяви, че предвид сериозността на искането ще се произнесе по него на следващото съдебно заседание.
В една от почивките по време на днешното съдебно заседание защитникът на Вили Георгиев - Емил Велинов - също не скри учудването си от факта, че на подсъдимата скамейка са изправени само неговият клиент и Александър Данаилов при положение, че има данни за участие на още няколко човека в сбиването.

Преди началото на делото майката на жертвата Стоян Балтов - Зарка Балтова заяви, че иска налагане на най-строгото наказание на убийците на сина й - доживотен затвор.

"Синът ми получи смъртна присъда, без да е виновен",

каза майката и настоя плакати с лицата на предполагаемите убийци на Стоян да бъдат разлепени из цяла София, за да "знаят хората от кого да се страхуват".

Приятелите на Стоян пък се събраха пред сградата на Съдебната палата още преди официалния старт на процеса. Те опънаха плакат с надпис



"Убийците - в затвора!"

и също настояха за справедливо възмездие за жестоката смърт на техния близък.
Смъртта на Стоян Балтов даде повод за заформяне на шумна обществена дискусия за състоянието на българското образование, материалната база и условията за пребиваване в Студентски град.
Надигна се и вълна от протести, включително и проведени пред сградата на Народното събрание.

Най-голямата от серията демонстрации в дните след убийството на Стоян беше тази, която се сля с общонационалния граждански протест на 14-ти януари и завършила с масов полицейски побой над протестиращите.



Съдът нареди и затварянето на дискотека "Амнезия", пред която беше извършено зверското убийство на Стоян.

Беше издадена и заповед за събаряне на клуба от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която в момента се обжалва от собственика на заведението на трета инстанция.
Изграждането на масивната сграда с подписа си е подкрепил главният архитект на район "Студентски" Теодор Коларски, който бе уволнен веднага след разкриването на извършените от него нарушения.





--------------------------------
Сходни теми:
- Студентските протести
- 14.01.2009
- Решение на Парламента относно реституцията в Студентски град

Няма коментари:

Публикуване на коментар