неделя, 20 декември 2009 г.

Аула "Максима" и сделките в УНСС

---- КАЗУСЪТ ----
Преди няколко месеца попаднах на договор между ректора на УНСС и ГБС (Главболгастрой) за извършване на строително-ремонтни дейности по зала "Максима" в университета. Това, което ми направи силно впечатление в документа, беше подозрително виската цена за ремонта на подобна зала - 2 300 000 лв.
Не знам с какъв точно размер е залата, тъй като от УНСС не ни допуснаха до нея. Но при евентуални 800кв.м цената на ремонта излиза на стойност над 3000лв/кв.м. С тези пари спокойно може изцяло нова зала да се построи, ако не и две даже.


---- ПРОКУРАТУРА ----
Първоначално интерес към случая имаха както от "Господари на Ефира", "На чисто", така и от районна Прокуратура, но явно в телевизиите имаха по-интересни репортажи да правят и така останахме единствено със сигнала си до Районна прокуратура.






---- РЕЗУЛТАТ ----
Имайки предвид връзките на ректора Борислав Борислов, а също така и привилегиите, с които се ползва ГБС, откак Бойко Борисов стана кмет на София (ГБС печелят едни от най-крупните обществени поръчки на столична община), предполах, че от Прокуратурата ще си направят оглушки както неведнъж се е случвало.

Един месец след като подадох сигнала, обаче, бях привикан от отдел "Финансова полиция" в Студентски град, за да дам показания. Оказа се, че е назначена прокурорска преписка по случая и от ректора на УНСС се изискват писмени показания и документацията по възлагането на поръчката.

---- СК БОНСИСТ ----
Преди 2 седмици в УНСС бяха министъра на образованието Сергей Игнатов и министъра на спорта Свилен Нейков за откриването на обновения спортен комплекс БОНСИСТ. Според информацията в регистъра УНСС са платили 3 200 000лв за двугодишния ремонт - сума, сходна с тази от казуса "аула Максима", но тук поне площта е доста по-различна - над 6 000 кв.м

-----------------
Още по темата:
- Кой уби българското висше образование?
- Ректорът на Стопанската академия в Свищов
- Идиокрация?
- 800 свободни места в СУ след трета класация
- В България има повече първокурсници, отколкото първолаци

4 коментара:

  1. Аулата беше много зле още като бях студент там. Нуждата от ремонт е безспорна - това означава смяна на под и облицовка по стените, а те са височки. Също и инсталиране на нови банки.

    Идея си нямам колко места има и колко струват, но при всички случаи е доста поне 200-300-400К. Има и голямо фоайе.

    Зависи какво включва договора. Може да не е толкова неизгоден, колкото си мислиш.

    Все пак една прокурорска проверка добре ще им се отрази :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Залата е с вместимост около 500 души по думи на колеги от УНСС. Едно кресло ако струва 200лв (колкото сносен въртящ се кожен стол), то всичките седалки в залата излизат 10 000лв.

    Ти ако можеш да ми кажеш някаква приблизителна квадратура на залата, би било полезно.

    ОтговорИзтриване
  3. Аула Максима през периода 97-2004 г, когато карах последователно бакалавър и магистър в УНСС, беше руина с приблизително 1000 дървени банки (~20-25 реда по ~40 места на ред + две странични крила с по 4-5 места на ред и 7-8 реда), 80% от които бяха изпотрошени. Здравите места бяха горе-долу колкото за 2 потока (примерно 200 души).

    Имаше голяма сцена с роял.

    Текущото състояние според снимките е около 16-17 реда в стил киносалон, около 30-40 места на ред (първите и последните са с малко места, по средата са с много и има странични крила с още 50-100 места). 500-700 вероятно.

    Видимо са сменени облицовките на стените с нови, луксозни, сцената, озвучението, както и тавана (окачен комунистически таван преди, сега съвременен). Вероятно има инсталиран прожекционен апарат като в кино.

    Не би ме изненадала себестойност от 1000 евро на квадрат за този ремонт.

    http://unwe.acad.bg/?page_id=2&pic=258

    ОтговорИзтриване
  4. ЕХ ЗЛОБА БЕЕЕЕЕЕЕ. ТАКАВА ЗАЛА НЯМА НИКОЙ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ. КОГАТО СУ ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ УНИВЕРСИТЕТ СИ НАПРАВИ, ЩЕ СЕРИЗАМЕ ПРОКУРАТУРАТА. ЕЛА И ВИЖ КАКВА ЗАЛА Е ТОВА, СЛЕД ТОВА ГОВОРИ КОЛКО СТРУВА ! ДОРИ И ТИЯ ПАРИ СА МАЛКО !!!!!!

    ОтговорИзтриване