сряда, 27 януари 2010 г.

Днес в парламента имаше 79 депутати

В момента се възползвам от новата възможност в сайта на Парламента - гледане на видео кадри директно от пленарната зала.

Интересно е да се отбележи, че покрай новото въведение имаше сериозна медийна дискусия, в която народни представители гръмко тръбяха, че в една демократична държава гражданите трябва да имат поглед над работата на своите избранници. Направо бях потресен от широката скроеност на нашите управници. Викам си "Брях, тия нещо ги пере сачмата, щом от закони за електронно следене изведнъж скочиха на тема демокрация и граждански контрол. Но знае ли човек - може пък и да им е дошъл друг акъл в главата".

Е да, ама не... Сега, гледайки видеото от залата, разбирам защо депутатите не изразиха никакви притеснения в репортажите на БТВ онзи ден.

Гледане всъщност е силно казано, тъй като видеото не предава образ от цялата пленарна зала - камерата снима единствено стенографите, които водят записки постоянно, и трибуната над главите им, тъй че по-скоро съм си пуснал звука, а паралелно си пиша курсовия проект по "Уеб услуги".





Проследявайки 30 минути от видеото, осъзнавам, че нашите депутати наистина няма от какво да се притесняват. Никой не отразява как те си пият кафето и разглеждат сластно последните страници на "168 часа", докато техни колеги дискутират правни текстове и норми. Никой не отразява продължаващата тенденция да се гласува с карти на неприсъстващи народни представители.
От какво да се притесняват нашите избранници?!



По гласуванията, при които камерата отново не сменя ъгъла и посоката си нито към вътрешността на залата, нито към резултатното табло, разбирам, че в пленарната зала присъстват едва 79 депутати (или по-скоро това е броят на наличните депутатски карти).
Сами си направете извода колко хора реално има там в момента.
По мое скромно мнение, те далеч не са 240, което ме подсеща за един миналогодишен протест, на който с колегите от СРОКСОС поискахме от депутатите да излязат на улицата пред своите избиратели, за да видим колко души реално работят в момента. Излязоха трима депутати от СДС, заявявайки, че в залата освен тях има още 15 души.

15 души!



Което потвърждава тезата на много специалисти, че на България не са й нужни 240 депутати. Все пак годишната заплата на 240 народни представители е 6 млн. лв, без да включвам в сметките куп други административни и транспортни разходи.
Аз не искам да плащам заплата на хора, които не вършат нищо и дори не ходят на работа, или пък ако ходят то е за да пият кафета и да четат вестници.

Ти искаш ли?


------------------
Вчера, докато вървях към работа и слушах радио К2 (едно от малкото сравнително обективни медии в България), водещата Клара Маринова попита председателя на българските социалдемократи Георги Анастасов дали икономическата криза се отразява и на тях - депутатите. Хах, досетете се какъв му беше отговора. Oтговорът му бе "Откровено Не". :D

Излиза, че България е в икономическа криза, но не и нейните депутати. Тези 240 "експерта" си взимат по над 2 бона всеки месец и си питат джеба, както се казва по народному.




------------------

Но... да се върна на камерите.

Г-да депутати, вместо да ни замазвате очите с тез камери вземете качете на сайта на Парламента законопроекта, който вече трети месец криете от хорските очи.

Айде аз спирам видеото. То и без това няма нищо интересно в това да гледаш как Павел Шопов си бърка в носа, а г-жа Цачева постоянно влиза и излиза от кадър. Сигурно ходи да дърпа ушите на Волен Сидеров, задет гласува и с карти на ГЕРБ.

7 коментара:

  1. Много добре написано, но всичко това се повтаря вече 20 години. Тогава бях на 40г. и вярвах,че нещо ще се промени, но вече съм реалист и усещам че нищо хубаво не ни очаква. Избираме едни и същи Бай Ганьовци и какво може да се очаква от тези плондери, питам аз и отговор не искам. Само едно нещо ме радва, че има такива умни момчета и момичета, които може би биха променили нещо...но кой знае..... С уважение Румяна.

    ОтговорИзтриване
  2. Нека ме поправи някой, ако греша, но гласуването вече не става ли с пръстов отпечатък? Ако е така - за какво гласуване с чужди карти става въпрос?

    ОтговорИзтриване
  3. Прав си. От миналата седмица вече се гласува и с карта, и с пръстов отпечатък. Мой пропуск е това.

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса статията!Продължавай все така :)

    ОтговорИзтриване
  5. До "анонимен" от 09.00: става въпрос за това,някой който не е съвсем наясно с нещата и е чул нещо от тук от там, рашава докато си пише курсовия проект да сподели някоя мъдра мисъл. Естествено е да няма криза за дапутатите (не че ги защитавам),кризата е в други сектори. Освен това в коя уважаваща себе си държава народните представители са с минимални заплати!? Трябва хората да престанат да се занимават с това дали депутатите взимат 1252лв или 1753лв, защото това е нищожен разход за една държава и вместо да заемат гражданска позиция, когато трябва да се гласува и да се избират работещи и мислещи хора, те след това 4 години се вайкат, че някой не работел или гласувал с чужда карта!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен номер 2, не става въпрос затова дали взимат 2000 или 2500лв, които между другото са много далеч от минималната работна заплата в България. Става въпрос за КПД-то на тяхната работа. Става въпрос и за прозрачността в техните действия.

    Като цяло съм далеч от мисълта, че трябва да се намалява заплащането на народните представители и не знам къде успя да го прочетеш това.
    Според мен просто трябва да се намали бройката и да се увеличи качеството на работа.

    Това е моята позиция и тя не се влияе от това дали се гласува с карти или с пръстов отпечатък, нито от това дали депутатите взимат 5 или 6 средни работни заплати.

    ОтговорИзтриване
  7. i az ne iskam da im plashtam zaplatite - da im se namali drastichno broikata i vseki da opisva kakvo e pravil vseki raboten den - pone na mene mi go iziskvat rabotodatelite i az si pisha ...

    ОтговорИзтриване