неделя, 7 март 2010 г.

Да оставим парите при хората и бизнеса

ГРАБЕЖ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН
----------------------------------
Бай Иван има квартален хранителен магазин във Видин. Регистриран е като ЕООД.
Прави между 500 и 1000лв брутен месечен приход. До преди няколко месеца бай Иван плащаше 70лв осигуровки на месец. С последното решение на НАП сега той ще плаща веднъж 250лв за това, че е управител на ЕООД, въпреки че няма сключен Договор за Управление и Контрол /ДУК/ и втори път още 100лв като самоосигуряващо се лице.
По този начин в месеците, в които бай Иван печели по 500лв от търговия, той ще е длъжен да заплати осигуровки върху несъществуващи на практика приходи и от 500лв печалба бай Иван ще трябва да плати на държавата 350лв от тях.


Кака Ани пък изтегли 10 000лв наесен, за да отвори фризьорски салон. Тя все още е в първите месеци на своята инвестиция и не регистрира почти никакви приходи. Новият норматив ще я принуди да плаща суми, които надхвърлят собствения й приход, което най-вероятно ще има пагубен ефект за предприемаческата й инициатива.

Чичо Гошо пък изобщо няма да се престраши да се регистрира официално като производител на картофи като вижда какво се случва с кака Ани и бай Иван и ще продължи да продава нелегално картофи и домати от селската си градина и ще продължи да се води безработен в Бюрото по труда.


В КРАЙНА СМЕТКА
----------------------------------
С последните изменения в КОС (Кодекса за социалното осигуряване) и със скандалното Указание 24-00-7/25.02.2010 на НАП на практика се репресира още в зародиш малкия и среден бизнес в България. На пазара недокоснати остават по-крупните риби, но за сметка на това МСП-тата (малките и средни предприятия) биват изцедени до край (а понякога и повече). За обикновените българи става все по-трудно да развият бизнеса си и само човек със стабилен финансов гръб ще може да просперира в България скоро. А хората с финансов гръб обикновено не са случайни лица, както всички сме забелязали в тежките години на прехода, който така и не завършва.

Защо се създава подобна дистанция между дребният предприемач и крупният бизнес? Защо се създават все повече пречки за малкия и среден бизнес в България?
Когато Дянков дойде в България обещаваше, че ще създаде благоприятна среда за развитие на предприемачески инициативи и че бизнес ще може да се стартира с 1лв. Какво стана с тези обещания?

Какво щеше да се случи със студентите, създали Гугъл, ако те бяха български студенти? Какво щеше да се случи с Бил Гейтс, стартирал бизнеса си с дребна инвестиция, събирана от заплатите си, ако името му беше Никола Стоянов?
Дали щеше да съществува IT гиганта Apple, стартирал като компания в гаража на Стив Джобс, ако гаражът се намираше в Подуене?

...


ДА ОСТАВИМ ПАРИТЕ ПРИ ХОРАТА И БИЗНЕСА
----------------------------------
Най-интересното в случая е, че в антикризисната програма на ГЕРБ присъства цял член, който гласи "Да оставим парите при хората и бизнеса"
5. Данъчни стимули – да оставим парите при хората и бизнеса.

Облекчаване на данъчните и осигурителни режими с цел увеличаване на разполагаемите доходи и стимулиране на икономическата активност на граждани и бизнес.


Антикризсната програма или не е писана от Симеон Дянков, или за ГЕРБ гражданите на Република България не са хора, а просто "матриал", както говореше едно време Тато (и днес слушаме как неговият бодигард умело го копира).
Или пък просто малкият и среден бизнес в България не е бизнесът, от който се интересуват в ГЕРБ, не е бизнесът на който "да оставят парите".




В ЕВРОПА
----------------------------------
Цялостната политика на европейския съюз през последните години е в насока създаване на благоприятна инфраструктура за т.н. SME-та. Бяха стартирани специални оперативни програми (SME-FIT, Програма "Конкурентноспособност"), насочени към МСП-тата в Европа.
В същото време българското правителство приема закони, от които единствено банките-кредитори ще спечелят, когато дойде моментът да присвояват частното имущество на фалиралите бай Иван и кака Ани. А банките много добре знаят как да си получат обратно парите. Едно време да вземеш заем от мутра и да не му го върнеш барабар с лихви върху лихвите. Днес с банките е същото, само дето всичко вече става "законно".




20 ГОДИНИ ПРЕХОД - ЖЕСТОКАТА РАВНОСМЕТКА
----------------------------------
Мой приятел работи за частен съдебен изпълнител. Веднъж го питах как си взимат парите от неплатежоспособни кредитори, а той отговори:

"Е как?! Пращаме им мутрите от ИПОН* и си прибираме обратно парите на банката**. Понякога взимаме телевизори, понякога - булчински рокли."

* ИПОН - една от охранителните фирми на Бойко Борисов;
** СИБАНК с председател на Надзорния съвет - Цветелина Бориславова.




Като цяло икономическа политика на Симеон Дянков няма да доведе до никакво развитие на българската икономика. Свивайки единствено разходите, без да се търсят възможности за приходи, настоящият вицепремиер ще обрече на гибел дребния бизнес в България. От последните нормативни промени едва ли държавата ще спечели повече пари. По-скоро единственият резултат от безумното Указание на НАП и повишението на минималния осигурителен праг в КОС ще са още няколко десетки хиляди безработни в Бюрото по труда.

9 коментара:

  1. Да ме прощаваш, но винаги казвай КОЙ и КАК. Понеже видяхме много глухи линии, нали разбираш.

    ОтговорИзтриване
  2. Хубави мисли, но безсмислено :(

    ОтговорИзтриване
  3. Да ме прощаваш, но толкова хубава и вярно статия отдавна не съм чел. Браво на авторът - страхотно е написана.

    ОтговорИзтриване
  4. Ние пишем, ли пишем и говорим, но тези неща се знаят от всички. Нарочно си се следва определен план, без изобщо да ги интересува за живота на хората http://avaart.net/index.php?option=com_content&view=article&id=225:2009-12-19-07-16-57&catid=3:2009-05-30-13-14-12&directory=6
    това е линк към много интересна статия "Изповед на един Свръхчовек", в която си е описано точно планът, по който си вървят.......

    ОтговорИзтриване
  5. СКЪПИ, БЪЛГАРИ!
    ДОКАТО САМО ПОДПИСВАМЕ ПЕТИЦИИ,КОИТО ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ОТ "ТРЕЗВО" МИСЛЕЩИТЕ И ПРАВЕЩИ,А ПОСЛЕ-ОТМЕНЯЩИ: ЗАКОНИ/УКАЗАНИЯ/ДОПЪЛНЕНИЯ И Т.Н.-ЩЕ ПРОЧЕТЕ ИЗОБЩО:
    ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ВСЕ В ДЪНОТО НЕ САМО НА ЕС,А ЩЕ МИНЕ ПО СТАНДАРТ И-СЛЕД "БАНАНОВИТЕ" РЕПУБЛИКИ!
    КОГАТО СПРЕМ ПРОСТО САМО ДА ГОВОРИМ,А ЗАПОЧНЕМ ДА ДЕЙСТВАМЕ-МОЖЕ ДА ИМА РЕЗУЛТАТИ,КОИТО ДА НИ ПРЕДРАЗПОЛОЖАТ ДА ОСТАВАМЕ ВСЕ ОЩЕ ТУК-В БГ:ДА РАЖДАМЕ,ОТГЛЕЖДАМЕ И ВЪЗПИТАВАМЕ ДЕЦАТА СИ,ДА СЪЗДАВАМЕ,И ДА РАЗВИВАМЕ ДЪРЖАВАТА СИ!
    ЗАТОВА:НЕКА НИКОЙ НЕ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ-РАЗЛИЧНИ ОТ ДОСЕГА ПЛАЩАНИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    НЕ МОГАТ ДА ГЛОБЯТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!!!!!!
    АКО САМО ГОВОРИМ,А ПОСЛЕ ОТИДЕМ-СЪБРАЛИ ПАРИТЕ С НЕИСТОВИ МЪКИ И ЛИШЕНИЯ ЗА СЕМЕЙСТВАТА-И СИ ПЛАТИМ "КАТО ПОПОВЕ",ЗА ДА НОСИМ НА ГЪРБА СИ:ЦИГАНИТЕ ЖИВЕЕЩИ НА ПОМОЩИ,КРАДЯЩИ МЕТАЛНИ КАПАЦИ ОТ ШАХТИ,В КОИТО ПРОПАДАТ ХОРА НОЩЕМ ПО НЕОСВЕТЕНИТЕ УЛИЦИ ,ДОРИ НА ГОЛЕМИТЕ ОБЛАСТНИ ГРАДОВЕ-ПРИ КОЕТО ТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ(СПОРЕД НЕ ЕДНО РЕШЕНИЕ НА СЪДИЛИЩАТА В БГ!),ЗАЩОТО НЕ СИ БИЛИ ГЛЕДАЛИ В КРАКАТА;НА РАБОТЕЩИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ-НЕ ПЛАЩАЩИ ЗА НИЩО;ЗА ГЛОБИТЕ,НАЛАГАНИ НИ ОТ ЕС-ЗАРАДИ НЕСПОСОБНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ И НЕСКОНЧАЕМАТА ИМ АЛЧНОСТ:
    ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ МАЧКАТ И ДА НИ СВАЛЯТ ПО 100 РИЗИ ОТ ГЪРБА,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ НИЕ НОСИМ ВЕЧЕ САМО ПО ЕДНА И ТЯ Е "КРЪПКА ДО КРЪПКА"!!!
    НЕКА ВСЕКИ ОТ НАС ПЛАТИ ОСИГУРОВКИТЕ ,КОИТО Е ПЛАЩАЛ ДО МОМЕНТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    И НЕКА ВСИЧКИ СМЕ НА 15.03.2010Г В 11,00 ЧАСА-НЕ ПО РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА-КЪДЕТО ИЗКАРВАМЕ ПАРИ ЗА НЕКАДЪРНИТЕ,МЪРЗЕЛИВИТЕ,КАРДЛИВИТЕ-А ПРЕД УПРАВЛЕНИЯТА НА НАП,ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ(КОЕ,ЛИ МУ Е НАРОДНОТО??),ПАРЛАМЕНТА,МИНИСТЕРСТВАТА!
    НЕКА СПРЕМ ДА БЪДЕМ ОВЧЕДУШНИ!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Tozi pladne6ki obir e otvratitelen. Sram i pozor za nas, ako go dopusnem!

    ОтговорИзтриване
  7. Nqmam tolkova pari. Tova e kraiat na 18 godi6nata mi deinost.Kakvo da pravq posle.Ujas=

    ОтговорИзтриване
  8. Rabotq na 1 pavilion ot 4 kv. metra. Nqmam naeti hora, prodavam kinkaleriq. Rabotq dopalnitelno na gr.dogovor ve4er, sabota i nedelq.Edva uspqvam i sega,no NQMAM 300 lv. na mesec za tova maloumstvo.

    ОтговорИзтриване
  9. Евала на сегашното правителство! Чудя се още колко търпимост има в българина?! Всеки чака нещо да се случи, да дойде някой, който да оправи държавата, но за съжаление такъв човек няма! Жал ми е за всичко, което става - хората не могат да си плащат кредитите, остават без домове, бият и крещят на децата си, развеждат се. По улиците можеш да видиш главно отчаяни хора и много рядко някой да се усмихне. Всеки се спасява както може, но малко са тези, които се интересуват какво ще стане с държавата ни!

    ОтговорИзтриване