понеделник, 26 септември 2011 г.

Българският катун пак е изпързалян от вечните си поробители

От една година не бях писал в този блог, защото смятах, че вече е изпълнил до голяма степен функцията си - да събуди българите.

Но конфликта в село Катуница и последващите го събития ме принуждават да отправя отново зова "Събудете се, българи!".

Всички знаят за случая Катуница. Заплахи, убийство, след което се стигна до саморазправа.

В крайна сметка както и самите катунци твърдят - проблемът в селото не е етнически.
"Проблемът не е етнически, проблемът е Цар Киро. Ние нямаме притеснения от местните роми, само той тормози и него трябва да изселят. Няма полиция, няма държава".

В селото живеят много цигани, но с тях няма конфликт. Местните жители имат проблем с Кирил Рашков и групата, която той представлява - групата на безнаказаните мафиоти в България. От това е пропищял народът - от беззаконие и несигурност. Всеки опит да се вмени етническа окраска на този конфликт, както се опитаха да направят арестуваните лумпени във Варна, подставените лица в Пловдив, както се опитаха да направят сценаристите ВМРО, Атака, ДПС, последните запалиха собстения си офис в центъра на Столипиново, за да всеят смут сред местните цигани... всеки опит да се вмени етническа окраска на този конфликт би разфокусирал обществения поглед върху странични и далеч по-маргинални проблеми като интеграцията на ромите, например, или битовата ромска престъпност.

Проблемът с безнаказаните престъпни "бизнесмени" е далеч по-болезнен въпрос за това общество от проблема с неплатените сметки за ток на няколко хиляди цигани. Всъщност проблемът с мафията и корумпираната правораздавателна система е фундаментален за нашето общество. От там идват почти всички социални драми, с които се сблъскваме ежедневно. Мафията трябва да борим сега, не циганите.

Но силите на деня и нощта имат интерес от това да преместят фокуса от тях към съшити с бели конци етнически конфликти. Тук идват на помощ платени журналисти като Бареков и компания.
А народът е достатъчно оскотял и неразсъждаващ, за да се подаде на медийната бълвоч (под медийна визирам както телевизии, така и фейсбук групи, интернет форуми, платени блогове).

Стефан Ралчев:
"Жалко е как ексцесиите на един престъпник от ромски произход предизвикват всеобща реакция в това заблудено общество, а 20 години то си стоя мълчаливо и не се надигна заради безчинствата на българските такива, в десетки пъти по-многобройни от ромските. Безпомощни и жалки, заблудени овце."


... И днес когато общественият дебат все пак имаше шанса да се насочи към този фундаментален социален въпрос - за безнаказаността на избраните, същите тия "избрани" чрез своите служители в телевизионни и електронни медии успяха да пренасочат общественото внимание и гражданска енергия в съвсем друга насока.

Валентин Николов:
"Преди година в Реджио Калабрия в Южна Италия, хиляди се вдигат на мирен протест срещу мафията, година преди това 100 000 души излизат на мирен протест в Неапол отново срещу мафията. Ако се разровите в интернет ще се натъкнете на множество протести през последните 30 години.
У нас се случва най-безумното - един недосегаем ни вдига на бунт не срещу мафията , забележете, а срещу цяла една етническа група, от което ще спечели отново мафията!"




"Рашков не е самозванец, а продукт на средата, в която се е развивал през всичките тези години. Ако имаше обективни и неподкупни правоохранителни, правораздавателни и данъчни органи в държавата, отдавна да са му прекършени крилцата."


Кратка ни е народната памет, едни и същи грешки правим!

4 коментара:

  1. Проблемът е въобще бутафорната политическа система в България и нашата неорганизирана гражданска активност или по-скоро неясна.

    ОтговорИзтриване
  2. Най-много ме е яд, че за 20 години не успяхме да създадем адекватна гражданска структура. Поради тази причина гражданската енергия в България е стихийна, неорганизиране и неефективна.

    Затова и Мафията печели в ежедневната битка срещу гражданите.

    ОтговорИзтриване
  3. Подкрепете с подписа си петицията до главния прокурор на РБ в откритото писмо на Едвин Сугарев.
    http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev

    ОтговорИзтриване
  4. Много добре казано! Крайно време е вече да се събудим!

    ОтговорИзтриване