сряда, 20 януари 2010 г.

След година в София няма да има нито едно бездомно куче?!


Снимка: в-к Труд

ОБЩИНСКОТО РЕШЕНИЕ
По силата на общинска програма за овладяване на кучешката популация 2008-2011г., приета с решение № 231 по Протокол № 11 от 24.04.2008 г. на Столичен общински съвет, се очаква на територията на град София да не остане нито едно безстопанствено куче през 2011 година.
В плана е заложено да се намалят популациите постепенно през всяка година от 2008 до 2011 като се разчита на стриктно кастриране, контрол над всички бездомни кучета (чрез трайна маркировка) и прибиране на агресивните животни в кучешки приюти. Евтаназията е забранена с местен закон (ЗЗЖ) и европейска директива.

2. Задачи:

2.1. Овладяване броя на безстопанствените кучета до трайното изчезване на явлението “безстопанствени кучета”.

---------------------------------------------------
Единственият ефективен подход за установяване на контрол върху кучешката популация:

Ø прилагане на кастрация, обепаразитяване, ваксинация срещу бяс и трайна маркировка на неагресивни безстопанствените кучета и връщането им по обитаваните от тях места с редовен ветеринарномедицински надзор

Ø регистрация на домашните кучета и популяризиране на ползите от кастрацията им, с цел установяване на контрол върху размножаването им и предотвратяване на евентуалното им изоставяне.


Впечатление прави, че навсякъде се споменава ОП "Екоравновесие" като общинско предприятие, което изцяло отговаря за изпълнението на програмата. На него се предоставя и част от общинския бюджет, за да може да си върши работата.

1.3. Общинският съвет гласува бюджет за изпълнение на програмата на ОП „Екоравновесие”.



КОЛКО СТРУВА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА
От текста на общинската програма става ясно, чо от 1998г. до 2006г. Столична община е заделила общо 5 000 000 лв за борба с бездомните кучета. Средно по 625 000 лв / година.
А от това приложение към столичния бюджет се вижда, че за 2008год. на ОП "Екоравновесие" са предоставени над 1 000 000лв средства, за да си вършат работата.

ЕФЕКТИВНОСТ
Като живущ в район "Студентски" от близо 4 години мога да заявя, че броят на бездомните кучета в района видимо се увеличава. Вчера за пореден път видях новородени кученца. (Явно от Екоравновесие са изпуснали да кастрират някое куче)
"Маркирано" куче не съм виждал изобщо, но може би трайната маркировката, за която се споменава в общинската програма, е някаква скрита и потайна такава (под опашката на кучето, най-вероятно).
Ако в други райони на София картинката е различна, моля пишете един коментар под темата с името на квартала, за да се преместя да живея там.

Не знам какво е вашето мнение относно оползотворяването на въпросния 1 милион лева публични средства, но според мен общинската програма никак не се изпълнява по план и изчезването на бездомните кучета от софийските улици през настоящата година граничи с научната фантастика.

И тук ГЕРБ, и в частност г-н Бойко Борисов, не могат да оправдават неизпълнението на плана със злоупотреби на предишни управления, по простата причина, че настоящите управници не могат да изпълнят програма, която самите те са изработили и гласували.

РАВНОСМЕТКАТА
Над 1 милион на година се предоставят на общинското предприятие. Срещу тези пари стои една незадоволително ниска ефективност и явно неизпълнение на плана.

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ
Директор на въпросното предприятие ОП "Екоравновесие" в периода 2007 - 2009 е Мирослав Найденов, настоящ министър на земеделието и храните в правителството на ГЕРБ.




---------------
Още по темата:
Глутница улични кучета изядоха осем муфлона, сърна и четири лопатара в столичния зоопарк

8 коментара:

  1. Подкрепям с 2 ръце и 2 крака да се изтребят всички пумияри по улиците. Защото съм нападан не веднъж от тях. И баща ми е хапан от бедомни кучета. Аз лично всеки път съм отвръщал на удара и за щастие за сега нямам поражения. Но не се знае дали някой ден няма и аз да пострадам, или някой по-беззащитен член от семейството ми (като например дъщеря ми, която още няма 2 години).
    Кучетата не са виновни за поведението си. Това им е в природата. И единстения начин да няма ухапани хора е като няма кучета. Толкова е просто.

    ОтговорИзтриване
  2. Регистриран на: 06.04.2010, 14:52 4 Ulia_Bul | 19.08.2010 12:43

    Целият Студентски град е пълен с кучета - десетки, стотици. Те лаят по цяла нощ и човек не може да спи спокойно. Сутрин отивам със страх на работа, а вечер не смея да се прибера по-късно за да не се окажа обградена от глутница кучета. Не остана човек от блока, ненахапан от куче. Приятели и познати звънят да бъдат посрещани.
    Докога???
    Докога разни псевдозащиници ще разхождат кучетата си без нашийници и намордници? Докога от апартаменти ще се чува вой на кучета и ще прескачаме техните екскременти в блока, улиците, градинките!
    Докога бездоните кучета ще бъдат хранени със сурово месо (виждала съм това).
    Докога разни откачалници ще се радват на малки кученца, а после ще ги изхвърлят на улицата или на Витоша. За тях затвор няма ли?
    Докога разни екоорганизации ще получават държавни пари без да вършат нищо! Какво кастриране - улиците са пълни с малки кученца, какво обезпаразитяване - кучетата нямат нашийници!
    Какво става с нормалните хора, които си плащаме всички данъци и работим за тази държава и искаме да ходим по улиците без страх и да спим спокойно. Как са защитени нашите ЧОВЕШКИ права. Питала съм как е в чужбина - такова нещо като бездомно куче или куче без нашийник няма. Много опасни породи са забранени.
    Докога ще бъдем тероризирани от шепа страхливци, решили да излеят омразата си към хората чрез кучетата???

    ОтговорИзтриване
  3. Напишете някакъв телефон, на който може да се ОПЛАЧЕМ, но не този на арменския поп, а на действителния, дейния, реалния - който работи.

    ОтговорИзтриване
  4. СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ ЗА ГРАЖДАНСКИ ЖАЛБИ И ПРЕПОРЪКИ :
    987-55-55 - денонощен телефон за обаждания
    9377464
    0887-187-807
    www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp

    ОтговорИзтриване
  5. Докога ще ни тормозят тези кучета?Екоравновесие не разбра ли колко са опасни тези помияри или прелива от пусто в празно,само симулира дейност.Кучетата като уж са ваксинирани с каишки и разни екстри, няма да ни прегръщат,я ,а хапят.Превърнали са се в свещени кравички и да не им разваляме психиката на милите.Лаят по цели нощи, разнасят боклуци, а София е за хората, а не за кучетата.

    ОтговорИзтриване
  6. докога ще търпим бездомни кучета да нападат децата и жените ни.г-н Борисов, вместо да открива магистрали и да се цупи като някаква кукона по телевизията да направи нещо- иначе ще ги избием тия псета улични,ще измрат като мухи.Екоравновесие нестават за нищо- поредното източване на пари от държавата-буклуци ше им..........

    ОтговорИзтриване
  7. Вървял един подпийнал българин из Скопие и викал: „Аз съм българин! Аз съм българин!” А един македонец го гледал, гледал и му рекъл: „Е па кой ти е виновен…” Искам да кажа, че да си българин е съдба, която те преследва доде си жив. Да! Сигурно сте научили за проф. Ботьо Тачков, почти буквално изяден от глутница помияри. Бил един от най-видните ни учени в САЩ. Навремето отказал да сътрудничи на ДС и емигрирал в САЩ. Работил е в ДД на САЩ, СБ, ООН, преподавал в университети, владеел 6 езика...



    И макар, че имал и американско гражданство, решил да положи кости в родината… Обаче за малко да стане така, че да не могат да му ги съберат…

    За това казвам, че родината те преследва до дупка! До дупката…

    А за тия, дето вземат страната на кучетата срещу хората, не знам какво да кажа… Гледах една кукумявка по телевизора. Немам думи. Но, между нас казано, те са само оправдание. Кучето е заровено другаде – от кучетата се прави бизнес за милиони…



    Преди време Мирослав Найденов каза, че проблемът с бездомните кучета в градовете бил проблем на урбанизацията. „Прииждат, вика Миро, и заживяват в столицата точно като хората.” Миро, като го уволниха от Ветеринарната служба заради 20-годишното ирландско месо (от там му е „Мършата”), беше 5 г. шеф на "Екоравновесие". Естествено, че кучетата си вървят след стопаните. Какво е за едно куче да доде от пазарджишките села до София?!

    ОтговорИзтриване
  8. Това с бездомните кучета ми се струва като дежа вю ...Всяка година,всеки месец,всеки ден едно и също!Не мога да разбера само едно нещо,защо след като се приберат веднъж в приютите,след време те отново се пускат навън но да речем в друг квартал?!Кога така наречените псевдо организацийки ще решат да си свършат работата и да спрат да повтарят едни и същи заучени и глупави реплики,кое е хуманно или не?!Хуманно ли е глутница кучета да нахапе до неузнаваемост едно дете или да разкъса човек?
    И от писмата които пусках до Еко равновесие да дойдат да си приберат бездомните кучета от квартала ми (Манастирски ливади-изток),те дори не си мръднаха пръста да дойдат и да огледат мястото.А получих няколко писма с отговор че ще се обадят да уточнят мястото,да огледат и всякакви други простотии!
    Евтаназия на всички бестопанствени кучета!Ето това е решението!!!
    Не ме разбирайте погрешно - обичам кучета,но до кога осверипелите "кученца" ще бъдат подритвани от един квартал в друг?

    ОтговорИзтриване