петък, 6 март 2009 г.

Zeitgeist: Addendum (2008)

 


“Остарелите призиви към расов, полов и религиозен шовинизъм, към бесен национализъм, вече не работят. “Кой съм аз, добър ли съм или лош, успял или не?”, всичко това се учи постепенно.
Изминат път, който можем да променим, когато пожелаем. Въпрос на избор. Осъзнах, че не разбирам правилно “играта”. Играта беше да разбера какво съм аз всъщност. Ще видим колко е важно да постигнем, в човешкото съзнание, радикална революция. Кризата е криза на съзнанието. Криза, която вече не може да приема остарелите норми, остарелите модели, древните традиции. С оглед на днешния свят с всичкото страдание, конфликти, унищожителна бруталност, агресия, и т. н. …
Човек не се е променил. Все така брутален, груб, агресивен, присвояващ, състезаващ се. И си е изградил общество по тези правила.”


Zeitgeist: Addendum (2008)

2 коментара:

  1. Гражданско общество у нас ли?! Хах! Може и да е имало някога мнооого отдавна! Замислете се, моля - Вие лично колко хора познавате, които са готови да понесат нялакъв ЛИЧЕН ущърб в полза на някаква ОБЩЕСТЕНА справедливост?! То това е "квинтесенцията" на "Гражданската позиция"...

    ОтговорИзтриване
  2. Познавам лично много хора с чувство за обществен дълг. За съжаление в България още преди идването на капитализма в главите на хората личното благо е било пряко обвързано с несполуката на съседа.
    "За да съм аз добре, на другия трябва да му е зле."
    "В България добрата сделката е само, когато измамиш другата страна, в Западна Европа и Америка добрата сделка е тогава, когато всички печелят от нея."

    Това е българската култура.
    Всяка култура търпи промяна. Бавно и с много усилия, но става ...

    ОтговорИзтриване