вторник, 15 септември 2009 г.

Прокуратурата оневини всичките 1300 полицаи и жандармеристи от 14.01


По принцип не гледам телевизия и не чета вестници.
Убедил съм се (особено след 14.01), че медиите в България са поредният нереформиран и изцяло зависещ от властта орган, който е всичко друго, но не и защитник на обществените интереси. Дори бих стигнал дотам да обвиня медиите за окаяното състояние на културния живот в България, за опростяването на масата българи.

И все пак има 3 български медии, които следя и в които смятам, че работят автентични журналисти, гонещи истината, а не рекламни печалби или политически облаги. Това са:
- РеТВ;
- Радио К2;
- изд. "Икономедия" (макар че и те напоследък се доказаха като продажници и слуги на ТИМ);

Това бяха и 3 от 4те медии, които вчера отразиха отказа на Прокуратурата да предаде на съд ръководни и изпълнителни служители на МВР заради побоя на 14.01 - денят на Националния Граждански протест.

Точно 8 месеца след протеста СГС прекрати прокурорската преписка, която трябваше да установи дали на 14.01 е имало граждани, срещу които служители на МВР са упражнили прекомерна сила.
Въпреки десетките официални сигнали, въпреки множеството медийни доказателства, подопечените на Николай Кокинов и Борис Велчев най-безцеремонно и нагло

решиха, че такива хора няма.



Да идат да го кажат това на бременната жена, която бе до мен на протеста и едва не бе прегазена от тежкоекипираната армия. Да идат да го кажат на възрастния човек, който получи безплатна палка директно по челото, докато отстояваше гражданските си права. Да го кажат на момичетата, майките и пенсионерите, които бяха премазани като животни.
Да идат да го кажат на младежите в Борисова градина, чието гражданско и човешко достойнство бе потъпкано от служители на МВР.
Да го кажат на Радимир(студент по право в СУ), който прекара една нощ в Първо РПУ със сцепена глава. Медицински екипи и близки на задържаните не бяха допускани в районното. Откъде знам? Аз също прекарах 24 часа там.





В Първо РПУ осъдиха 23-ма души по бързата процедура. Обвинението срещу тях буквално бе
за псувни срещу жандармеристите.
Такова беше и моето обвинение, което отпадна поради липса на доказателсва.
А някой ще осъди ли този жандармерист, срещу когото има повече от явни доказателства?!



Човекът, който даде картбланш на прегазването в онзи студен януарски ден, днес е премиер.
Човекът, който даде заповед за атаката на 1300 жандармеристи срещу 6000 граждани, днес е зам. министър на вътрешните работи.


Да живее демокрацията и политическият "кеч"!

----------------------------------
Сходни теми:
- Кратък анализ на 14.01
- Защото не сме народ, а мърша...

3 коментара:

  1. nie ne sme narod,nie sme prodajnici,davame si gaza na toia i na onia za pari.balgaria e propadnala tolkova mnogo zaradi tia kopeleta ministrite,4e niama na kade ve4e*vesko-antimovo*

    ОтговорИзтриване
  2. Не оправдавам насилиет, но какво по дяволите правят бременната жена и възрастният човек на простеста. Може и да искат да изразят собствено мнение, но никоя, НИКОЯ, майка не може да рискува живота на нероденото си дете в такива демонстрации... очевидно тази жена не е била изобщо интелигентна и разумна! Възрастните също след като са наясно с здравословното си състояние не трябва да се опитват да създават размирици, в крайна сметка това е една тълпа и не може да се очаква полицаите да различават кой е бременен, кой е възрастен ... за тях всички просто нарушават реда. Поредната тема която цели да може депресирания негативен български народ да псува държавата в която САМ си е избрал да живее!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Въпросната майка, а и всички родители, които присъстваха на въпросния протест са били там именно заради децата си. Били са там, защото са искали да оставят един по-добър свят за децата си, борили са се за техния по-добър живот.
    А по-добрият живот не зависи само от финансовата ти обезпеченост или от някакви социални придобивки и привилегии. Не. Качеството на нечий бит до голяма степен е функция от заобикалящата го среда. Защото и Стоян, и Роди, и Кирил, и Мирослав, и още десетки други младежи, които си отидоха нелепо от този свят, са били хора с голям потенциал и различни социални привилегии - хора, които от своя страна не са били нито агресори, нито престъпници. Но въпреки всичко те бяха убити в едни на пръв поглед обикновени ситуации. И то именно заради средата, в която им се е налагало да израснат и живеят. А техните родители днес съжаляват, че някога, когато е трябвало, не са имали смелостта да излизат на улицата да се борят за техния по-добър живот. Не са участвали в граждански иницативи, с които да придават смисъл на думата "Демокрация".
    Разбира се, протестите и гражданският глас далеч не са всичко, но и те са част от отговорностите ни към децата ни, към родителите ни, а и към нас самите

    И да отбележа, че Демокрация не означава "власт на народа". Всъщност демокрацията е "отговорност в ръцете на гражданите". Друг е въпросът доколко се осмеляваме да поемем тази отговорност. В България повечето хора ги е страх, срам ги е дори.

    ОтговорИзтриване