петък, 11 септември 2009 г.

Едно интервю за кризата и ценностите


България трябва да се самоопредели - дали ще бъде
Силициева, или "силиконова" долина, казва собственикът на "ТехноЛогика"




- Г-н Траянов, на какво се дължи днешната криза?

          - И тази криза (както и всички предишни) е вследствие на лакомията и безпочвените свръхочаквания.

На лудостта, в която хората губят представа за истинската стойност на нещата. Типичен пример е Холандия през 1636-1637 г., когато богатите си продавали каретите, за да си купя няколко луковици черни лалета. Черните лалета станали първо символ на статус, после - обект на свръхжелание, и накрая обект на спекула за свръхпечалби. Започнали да изкупуват и бъдещата реколта на луковиците, и тази на незасетите все още. Така се родили фючърсните договори. Вече нямало доставка на лалета, а само

размяна на хартии и оценки. Един ден пазарът се отрезвил и спекулантите се оказали само с ненужни хартии.
Интернет и глобализацията дадохда възможност информацията да се разпостранява мигновено и евтино, дадоха и лесно средство за разпостранение на заразата със свръхочаквания.
Големите корпорации разбраха, че е много по-лесно да увеличиш клиентската си база, като купиш своя конкурент, отколкото да се стремиш да го изпревариш технологично и да му отнемеш клиентите чрез качеството на своя продукт. Те откриха също, че е по-евтино да създадеш свръхочаквания и психоза за даден продукт, отколкото да създадеш нов продукт със суперкачества, който

ще носи суперползи. Борбата се измества от технологичното усъвършенстване към управлението на очакванията чрез различни форми на въздействие. Ако традиоционната най-обща формулировка за качество означава да се посрещна и надминат очакванията на клиента относно полезността на продукта, то сега по-често се инвестира в това да се манипулират очакванията. Акцентът се измества върху други характеристики.
Един пример за това как се подменят истинските характерситики на продукта са непрекъснато подменящите се нови модели на мобилни телефони. Те непрекъснато се обогатяват с различни

модни възможности, но от толкова много функции те отдавна са забравили своето основно предназначение. Клавиатурата от цифри и букви става все по-дребна, чувствителният на докосване екран съще не ти дава да набираш или пишеш SMS с една ръка в движение.
Навсякъде ни облъчват и с предложения за различни музикални формати и устройства, но никой не говори за качеството на възпроизвеждане на звука. Как може през 2009г. да слушаме музика от стандартните аудиокомпактдискове с много по-лошо качество от грамофонната плоча? Да не говорим за MP3 формата. Аз си подарих плочите, грамофона и магнетофона с лентите преди петнадесетина години,

защото повярвах, че с компактидска идва нещо много по-съвършено. През последните няколко години събирах супер аудиокомпактдискове (SACD), които предлагаха прилично качество, но преди да успея да си направя колекция, и звукозаписните компании престанаха да издават този стандарт. Така ще се случи и с HD телевизорите с висока резолюция. Борбата е да ни внушат "Инвестирай в бъдещия формат/технология и бъди готов да го хвърлиш, преди да си успял да го използваш изцяло, за да купиш новия". Не отричам прогреса, не пледирам за забяването му. Но не мжое да продължаваме да грабим необуздано ресурси от природата за сметка на бъдещите поколения и да ги хвърляме неоползотворени. Надявам се, ще научим основния урок от кризата - "Назад към истинските основи!".
Просто трябва

да сме по-разумни и да не се оставяме да ни манипулират. А за това е необходима интелигентност, включително емоционална интелигентност. Стана така, че при глобализацията няколко гиганта могат да управляват, и най-лошото, да забавят прогреса на човечеството в дадена сфера. Големите технологични компании налагат друг деформиран жизнен цикъл на новите технологии чрез новите медии. Не искам да добавям нова глава в теорията за глобалната конспирация. Далеч преди кризата изследователите от "Гартнер" установиха повторяемост в кривата на зависимостта между очакванията и технологичната зрялост и я нарекога hype cycle. Просто сега идват изводите.

Настъпва голямо пренареждане на държавите по техния иновативен индекс, на световните марки в посока истинските ценности. Досега в света имаше някакво утвърдило се разпределение. Интелектуалният капитал - патентите, иновациите - беше в Америка. Европа бе запазена територия на марките и културния капитал, а Азия - на производствените ресурси. Сега разпределението

ще се ревизира. Европа трябва да спечели от този процес. Дано и България успее. Но трявба да се определят стратегическите приоритети. Не за днес, не до изхода от кризата, а дългосрочните и там да се насочат ресурсите. Ще следваме модела на Ирландия или на Гърция? Ще бъдем Силициева или "силиконова" долина, както казват много политици и местни шефове на ИТ корпорации. И аз намирам, че използвайки грешен термин, те всъщност казват нещо вярно - превръщаме се в страна на чалгата и силиконовите кукли.
Предстоят и други промени. Включително и в

ценностната система. А това е една от болните теми на нашето общество. В пазарната икономика богатството е функция от полезността на един човек. В България това са изключения. Не може да градим пазарна икономика и в същото време хората да знаят, че повечето от демонстриращите богатство са го придобили незаконно, и като резултат да мразят всички богати.

Едно интервю на Пепа Витанова, сп. Мениджър


---------------------------
Сходни теми:
- сп. Мениджър - "Българското Y поколение"

1 коментар:

  1. Трябва да се преодолее кризата на съзнанието,което участва във формирането на ценностната система.Трябва да се състои обединението на нормалните хора в България за действия срещу криминално забогателите-за ликвидирането им „до крак”!! Без ликвидиранито на тези престъпници не е възможно каквото и да е развитие в България.Не е възможно богатите у нас да не бъдат мразени защото те съсипаха бъдещето на хората и си живеят безнаказано, безотговорно и охолно! Няма пари за армия и пенсионери, а има някакви мултимилионери и милиардери.От къде?Кой открадна пенсионния фонд?И не само пенсионния фонд!
    Става дума за тежка болест на обществото ни, която е лечима само и единствено с тежко наказание за причинилите я!Тези престъпници трябва да бъдат най-сурово наказани по специално приет за случая закон.Без това всичко в България ще е безсмислено и несигурно.Никой богат няма да бъде мразен, ако е спечелил парите си умно и не е ощетил другите.

    ОтговорИзтриване