вторник, 22 декември 2009 г.

От утре внимавайте какво пишете за г-н Борисов по форумите, за да не дойдат онез с качулките у вас

С дълбока тъга на сърцето съм длъжен да призная една от големите загуби на българското свободомислещо гражданско общество в битката за по-цивилизована и демократична българска държава.



ЗА -100, Против – 74, Въздържали се – 5 – ПРИЕМА СЕ

Днес, 22.12.2009г., НС прие последния законопроект за промяна на ЗЕС (Закон за електронните съобщения). Интересното в случая е, че ГЕРБ гласува утвърдително законопроект, който в предното правителство на тройната коалиция бе яростно атакауван от тях самите. БСП не успяха в 4 поредни опита да приемат тоталитарния закон, благодарение активността на малкото гражданско общество в България, но ГЕРБ след своя втори опит показа, че изобщо не се интересува от мнението на своите поданици и прие поправки, които са далеч по-милиционерски от предлаганите от БСП.
Това е нагледен пример за позьорщината и празните предизборни приказки на авторитарната партия, в която за съжаление хората все още виждат своя спасител.


ПОПРАВКИТЕ

С поправките в новия закон всички доставчици на мобилни и интернет услуги се задължават да пазят информация за личната кореспонденция на всеки техен клиент. Задължени са още така да предоставят ПОСТОЯНЕН достъп на служителите на МВР до своите бази от данни.

В закона се упоменава, че този достъп е свързан с целите за разкриване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода над две години, но на практика полицаите ще имат 24-часов достъп до личните ни данни, чрез така упоменатия в законопроекта "ИНТЕРФЕЙС".

Това бяха поправките, за които се бориха няколко граждански организации, но уви те не бяха уважени:

1. Достъпът до данни да е въз основа разкриване на тежки престъпления и/или защита на националната сигурност.
2. В закона да се упомене възможността всеки един български или чуждестранен гражданин, за който има събрани данни, да има право на достъп до тях по определен ред и безплатно, по всяко време през срока на действие на активното задържане на данни.
3. Да има заложени компенсации за ощетения и явно упоменати наказания за служителя при злоупотреба със задържаните трафични данни.



СЪМНИТЕЛНА СИГУРНОСТ, ЗА СМЕТКА НА ЛИЧНАТА СВОБОДА
На всички е ясно, че българската полиция не е достатъчно ефективна и дисциплинирана, за да и се предоставят подобни правомощия. Най-вероятно ще има много следователи, изкушени от идеята да злоупотребат с властта, с която разполагат. Пазената информация спокойно ще се превърне в инструмент за контрол над неудобни бизнесмени, политически опоненти и граждански активисти.

Уж, последните поправки в закона се приемат, за да се осигури сигурност на гражданите - за да се пребори българската престъпност, която все повече комуникирала по интернет. Но не се отразява особено, че тя отново ще може това да го прави, пишейки съобщения по СКАЙП, чиито криптиран вариант на данните все още не е разбит от никоя организация или хакер в света.



Затова, хора, от утре внимавайте какво пишете за г-н Борисов по форумите, че нищо чудно да ви почукат на вратата качулатите ченгета от възроденото ГДБОП.

А сега да отдадем една минута мълчание за демокрацията в България (макар че имам съмнения дали изобщо някога сме имали такава).

14 коментара:

  1. Приемането на този закон наистина нанася тежък удар на младата българска демокрация - и тласка страната ни в посоката, в която вървят авторитарни държави от типа на путинска Русия, комунистически Китай, тираничен Узбекистан и пр. Случилото се с приемането на закона за следене в интернет е знак, който трябва да бъде разчетен вярно: излиза, че правителството, което мнозинството от българите ни натресе, е наистина милиционерско, понеже ето тия хора сега показват, че мислят по изцяло милиционерски начин. Надеждите точно тия да демократизират и европеизират страната ни са съвсем безпочвени; те могат само да я върнат назад, към милиционерската епоха на комунизма, към която явно са толкова сърдечно привързани. Налице са доста обезпокоителни симптоми, които ми дават основание да направя заключението, че страната ни пое по пътя на авторитаризма. А авторитаризъм и демокрация са несъвместими.

    Новата милиционерска власт скоро ще тръгне по пътя на погромите - не само в интернет, но и като започне да праща ония с качулките, които да пребият, да смелят от бой (с бухалки и чукове) тоя или оня неудобен, та да се възцари страхът. Защото само страхът е най-силния съюзник на произвола на една самозабравила се популистична власт без ценности, каквато имаме - за която вдъхновение са единствено славата, господството, подчинението на обезверените тълпи от отчаяни хора и прочие.

    Всички ония от нас, на които е мила свободата, не трябва да седят със скръстени ръце: все още нещата не са невъзвратимо загубени, все още имаме шанс да спрем неблагоприятния им развой. Ако продължим да стоим със скръстени ръце, сами ще помогнем положението да стане невъзвратимо, т.е. ще пропилеем шансовете си да защитим свободата си. Трябва да почнем да излизаме на протести, нищо че е зима, че е студено, незамисимо от това, че е много по-приятно в добре отоплените кръчми. За свободата си трябва да понесем известни неудобства, да дадем и някои жертви: няма дарена, неизстрадана свобода, свободата винаги е завоевание и постижение, а за нея се води всекидневна битка. Безхаберието, безразличието към собствената свобода е гаранция за неминуемото пропиляване на всичките й шансове. Не бива в никакъв случай да позволявяме нещата да стигнат дотук! Ако и в тия обстоятелства не си мръднем пръста да защитим свободата си, означава, че не сме достойни за нея...

    ОтговорИзтриване
  2. Европа няма да позволит за такъв закон. Това на не зачитане на права на човека.

    ОтговорИзтриване
  3. Абсолютно не съм съгласен с казаното. Тук се говори за разпечатки. Тоест кога с кого и колко сте говорили. Не се записват самите разговори. Тази информация и в момента е налична и достъпна до органите, проблема е, че трябва да чакат много за да я получат. А понякога това е жизнено важно.
    Да не говорим, че има десетки начини да вземете разпечатка на телефон. Било с подкуп на служител, било с елементарно социално инженерство. Това което прави този закон е да ускори взимането на вече съществуваща информация.
    По отношение на интернет, просто няма как трафика да бъде следен. С елементарни техники може да се защитите, да не говорим какъв ресурс трябва да отделят самите доставчици за това.
    Помислете, това което пишете във FaceBook е с пъти повече отколкото органите ще получат чрез този закон. А вие давате информацията във Facebook доброволно.
    В тази си форма аз подкрепям напълно закона, понеже се намира най-близо до "златната среда".

    ОтговорИзтриване
  4. От партия сбирщина на некъдърни кариеристки комсомолско - комунистически полит проститутки какво да се очаква. Някои от тях са сменили толкова партии, че трудно може да се разбере вече какви са. Едно е ясно - че са способни и майка си да продадат само и само за да са на власт.

    ОтговорИзтриване
  5. Ангел Грънчаров напълно си прав!

    Да организираме един масов протест ти предлагам! Днес в България и по света като цяло е в ръцете ни силното оръжие с което можем да обеденим в полза на общото благо!

    Така че пиши ми ако решиш на адрес sokolov.boris(at)gmail.vom :)

    ОтговорИзтриване
  6. Не ирония, а подигравка с този нихилистичен народ е фактът, че именно БСП е сътворила сайт, на който се надяват да получат протестните вотове на демократично осъзнатите граждани.

    "От утре депутати от БСП ще активират електронен адрес azprotestiram.com, на който ще бъде качена подписка, която социалистите стартират срещу измененията в Закона за електронните съобщения. "Нашата крайна цел е срещу 100 депутатски гласа, подкрепили закона, да се изправят 100 000 гласа на граждани, които не искат да живият в реален Биг Брадър", се казва в призив на червените, раздаден на парламентарните репортери."

    ОтговорИзтриване
  7. Все пак има програми за криптиране на интернет трафика, трябва да ги намерим и разпространим помежду си, това е варианта

    ОтговорИзтриване
  8. Кода на скайп отдавна е отворен за службите ....

    ОтговорИзтриване
  9. 1. Инсталирайте пакета "TOR" (The Onion Router) от http://www.torproject.org/ - това решава въпроса с шпионирането на WEB трафик.
    2. Инсталирайте пакета "GPG" (GNU Privacy Guard) от http://www.gnupg.org/. Той ще ви позволи да шифровате поща, чат и отделни файлове.
    3. Помогнете с превода на тези продукти на български и разпространете това знание в българската Интернет общност.
    4. Използвайте HTTPS вместо HTTP. Шифровайте всичко и винаги когато имате възможност.

    ОтговорИзтриване
  10. Gatakka, сам споменаваш колко е лесно в момента да се достъпи информация за нечия разпечатка. Представи си тогава при подобна лекота на получаване на информация какво би се случило с неудобните за властта хора, предвид данните за тях, които властимащите ще притежават. Да речем, че аз имам информатори, които са близки до г-н Борисов. Дали няма да спрят да ме снабдяват с нужната ми информация, за да не попадне случайно тяхното име в някоя "разпечатка".

    И между другото тук не става въпрос само за обикновени разпечатки.

    Прочети, ако имаш желание следния материал:
    http://mdzhokanov.blogspot.com/2009/12/blog-post_23.html

    и ще се радвам да разбера коментара ти.

    ----------------------
    Освен това като човек, който се занимава със изграждане на големи софтуерни ситеми от известно време, мога категорично да заявя, че не е невъзможно за доставчиците да пазят журнал с информация за всеки пакет данни, който минава през тях.
    Само дето скоростта на интернета ще падне с 10%-30%.

    ОтговорИзтриване
  11. Има начини за защита на личния трафик с ползване на VPN мрежи в държави, чиито доставчици на сървърни услуги не са задължени пазят информация за трафика. Но това в някои случаи е платена услуга, и като цяло не е тривиална задача за повечето българи, които ще попаднат в полезрението на закона.
    Иначе, ако някой сериозно реши да се защити, може да го направи.

    ОтговорИзтриване
  12. Егати протокола ще е този по който ще ни следят, как пък няма да има как да се блокира а ? :)

    ОтговорИзтриване
  13. Евала, приятелю! Таковало си е таковата... абе... дано се справим някак си :)

    Те щото най-злите мафиоти само по скайпа си чатят ;)

    ОтговорИзтриване
  14. skoro shte pusnem masa softuer za kriptirane na nashia sait
    pri tova bezplatno i shte obezsmislim harcheneto na greshni dyrjavni pari za nedyrjavni i porychkovi celi

    ОтговорИзтриване